V Slovenijo bo prišel novi veleposlanik ZDA

V četrtek bo v Ljubljano prišel novi ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley, ki bo na položaju nasledil Josepha Mussomelija. Akreditive naj bi izročil sredi meseca, so danes sporočili z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani.

V četrtek bo v Ljubljano prišel novi ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley. Foto: STA
V četrtek bo v Ljubljano prišel novi ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley. Foto: STA

LJUBLJANA > Pri imenovanju novega veleposlanika je prihajalo do zamud. Predsednik ZDA Barack Obama je Brenta Hartleyja na položaj predlagal junija lani, senatni odbor za mednarodne odnose pa je po zaslišanju njegovo kandidaturo potrdil 29. julija in jo poslal pred celoten senat. Ta je 20. novembra kariernega diplomata Hartleyja soglasno potrdil.

Na julijskem zaslišanju je bodoči osmi veleposlanik ZDA v Sloveniji Hartley poudarjal pomen gospodarskega sodelovanja, energetiko in nacionalno spravo med Slovenci.

Joseph Mussomeli, ki je bil veleposlanik od novembra 2010, je pred odhodom o svojem nasledniku dejal, da je “prijazen, vljuden, bolj evropski in bolj zadržan” kot on.

Hartley je tako kot Mussomeli karierni diplomat. Od leta 2012 je bil tretji človek v uradu za evropske in evrazijske zadeve v State Departmentu, pomočnik vodje tega urada, pomočnice ameriškega državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Victorie Nuland. Pristojen je bil za dvostranske odnose z nordijskimi in baltskimi državami ter področje Nata, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, nadzora oborožitve, neširjenja jedrskega orožja in varnostne pomoči.

Pred tem je zasedal položaj direktorja za evropske varnostne in politične zadeve, bil je tudi direktor urada za Pakistan ter politično-vojaški svetovalec v Afganistanu.

Rodil se je v Medfordu v zvezni državi Oregon. Iz ameriške zgodovine in mednarodnih odnosov je diplomiral na fakulteti Hampshire v zvezni državi Massachusetts, magistriral je iz strateških študij na Nacionalnem vojnem kolidžu v Washingtonu. Je poročen in ima dva otroka.

STA


Najbolj brano