V Sloveniji je letos 74.007 študentov

Na slovenskih visokošolskih zavodih letos študira 74.007 študentov, kar je za 5339 študentov manj kot v predhodnem študijskem letu. Med njimi je nekaj več kot 16.000 brucev.

Na slovenskih visokošolskih zavodih letos študira 74.007 študentov,  kar je za 5339 študentov manj kot v predhodnem študijskem letu.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Na slovenskih visokošolskih zavodih letos študira 74.007 študentov, kar je za 5339 študentov manj kot v predhodnem študijskem letu.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Upad števila študentov je po oceni ministrstva za izobraževanje posledica padanja natalitete pred leti in se to odraža že nekaj let pri vpisu v srednje in visoke šole.

V tretjem vpisnem roku, ki je potekal v začetku oktobra, je bilo po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport sprejetih še 724 brucev, od tega največ, 332 na ljubljanski univerzi, sledi ji mariborska z 218 vpisanimi v tretjem roku, ostali pa so se vpisali na primorsko univerzo in samostojne visokošolske zavode. Na novogoriški univerzi vpisa v tretjem roku ni bilo. V to so zajeti prvič vpisani študentje v prvi letnik, ki so se vpisali v tretjem prijavnem roku in so bili še vedno vpisani ob koncu oktobra.

Na novogoriški univerzi 430 študentov, na primorski 5820 študentov

V vseh treh vpisnih rokih skupaj je bilo za redni in izredni študij letos za bruce sicer na voljo 20.871 mest oziroma 695 manj kot leto prej.

Tudi število študirajočih na vseh visokošolskih zavodih se je letos glede na preteklo študijsko leto zmanjšalo. Na naši največji univerzi se je število študentov zmanjšalo za 2716. Kljub temu je ljubljanska univerza z največjim številom študentov, kjer jih v tekočem študijskem letu študira 42.939.

Najmanjši osip po številu študentov sta v primerjavi z lanskim letom doživeli novogoriška in primorska univerza. Na prvi študira 430 študentov oziroma osem manj kot lani, na drugi pa sta se letos skupaj s tretjim prijavnim rokom vpisala 5802 študenta oziroma 366 študentov manj v primerjavi z lanskim letom.

V Mariboru novi študijski programi

Tudi na študijskih programih mariborske univerze letos študira 1295 študentov manj, skupaj s tretjim rokom je namreč vpisanih skupno 16.678 študentov. Kljub krčenju vpisnih mest v primerjavi z lanskim, pa je univerza letos uvedla nekaj novih študijskih programov (med drugim glasbena pedagogika in logistika sistemov v ekonomiji).

Osip študentov beležijo tudi samostojni visokošolski zavodi, kjer se je letos vpisalo 8158 študentov, kar je za 954 študentov manj glede na študijsko leto 2013/14.

Glede vsakoletnega zmanjševanja števila študentov pa je rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik izjavil, da je sicer že v strategiji univerze 2012-2020 načrt, da se postopno zmanjšuje število vpisanih študentov, ker želijo predvsem graditi na kakovosti v prihodnje. “Je pa dejstvo, da zaradi demografskih razlogov in kontrole vpisov tudi te številke dodatno padajo,” je še dodal Svetlik.

STA


Najbolj brano