Sodniki danes še ne bodo odločili o pritožbi Janše

Ustavno sodišče, ki na današnji seji obravnava ustavno pritožbo predsednika SDS Janeza Janše na sodbo v zadevi Patria, odločitve danes še ne bo sprejelo, je sporočil generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad. Slednje pomeni, da Janša do nadaljnjega ostaja v zaporu.

Ustavno sodišče, ki na današnji seji obravnava ustavno pritožbo predsednika SDS Janeza Janše na sodbo v zadevi Patria, odločitve danes še ne bo sprejelo. Foto: Tamino Petelinsek
Ustavno sodišče, ki na današnji seji obravnava ustavno pritožbo predsednika SDS Janeza Janše na sodbo v zadevi Patria, odločitve danes še ne bo sprejelo. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Janez Janša v ustavni pritožbi predlaga, naj sodišče zadrži izvršitev sodbe, kar bi pomenilo, da bi najmanj do dokončne odločitve prišel iz zapora. Janšev zagovornik Franci Matoz pričakuje, da bo ustavno sodišče “zaradi več kot očitnih kršitev” pritožbi ugodilo in dosedanje sodbe razveljavilo.

Matoz dosedanjim odločitvam sodišč očita več kršitev ustave, od kršitve enakega varstva pravic, pravice do sodnega varstva, domneve nedolžnosti, načela zakonitosti v kazenskem postopku do načela pravnega jamstva oziroma pravice do obrambe.

Janša dveletno zaporno kazen prestaja od 20. junija letos, v zaporu sta tudi Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, ki sta bila v zadevi Patria obsojena na 22 mesecev zapora. Vrhovno sodišče je pred kratkim zavrnilo njihove zahteve za varstvo zakonitosti, zato se je sedaj trojica obrnila na ustavno sodišče. Tudi Krkovič in Črnkovič predlagata začasno zadržanje izvršitve sodbe.

Novinarje je na današnji novinarski konferenci po seji vlade sicer zanimalo stališče pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča v primeru, da bi Janša danes odšel na prostost. Klemenčič je dejal le, da bi bilo za ministra neprimerno in nedostojno komentiranje konkretnih zadev. Dejal je le, da bo odločitev prava, kakršna koli bo in kadar koli bo, saj je to smisel delovanja sodišč.

STA


Najbolj brano