“Smo tik pred gradbenim dovoljenjem”

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je včeraj poslancem predstavila naložbeni načrt za EU, ki ga bo skušala s projekti izkoristiti tudi Slovenija. Eden od projektov na seznamu je tudi drugi tir. Bulčeva opozarja, da morajo biti projekti zelo dobro pripravljeni.

 Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Foto: Srdjan Živulović/Bobo

LJUBLJANA > Komisarka Violeta Bulc (na fotografiji) je poslancem na skupni seji odborov za gospodarstvo, finance, infrastrukturo in za zadeve EU pojasnila, da obstaja več med seboj neodvisnih različnih mehanizmov za financiranje investicij.

Dodala je, da se komisarji v projekte ne bodo vmešavali, ampak jih bo vrednotila posebna komisija, ki bo po vnaprej znanih pravilih presojala njihovo primernost. “Financirani bodo projekti, ne bo nobenih pravil članstva in nekih uravnilovk,” je zatrdila.

Medtem ko so nekateri poslanci opozorili na prepočasno izvajanje projektov v Sloveniji - omenjali so predvsem drugi tir Koper-Divača in tretjo razvojno os -, je Bulčeva poudarila, da je pri projektih veliko odvisno od tega, kako bomo znali sestaviti zgodbo. “Treba je sestaviti zgodbo. Posel smo ljudje, vse ostalo čaka,” je poudarila. Hkrati je pozvala k sodelovanju pri pripravi projektov: “Veliko igralcev mora biti v igri in ti morajo ubrano delovati, če želiš nekaj izpeljati. Priložnosti so.”

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je na pomisleke odvrnil, da imamo v Sloveniji kar nekaj dobrih kart v rokah in jih znamo tudi pravilno odigrati. O drugem tiru je dejal, da smo tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, da pa je treba čim prej izdelati finančno konstrukcijo projekta. STA


Najbolj brano