Slabi krediti v podržavljenih bankah ne bodo javni

Ustavno sodišče je razveljavilo novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja v delu, ki državnim bankam nalaga javno objavo podatkov tudi o tistih slabih posojilih, ki jih niso prenesle na DUTB.

Slabi krediti v podržavljenih bankah ne bodo javni. Foto: Susana Vera
Slabi krediti v podržavljenih bankah ne bodo javni. Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Medtem ko je DUTB podatke o prevzetih kreditih objavila, pa podatki o tistih, ki so ostali na podržavljenih bankah, ostajajo tajni.

Ustavni sodniki so odločbo sprejeli soglasno, so danes sporočili z ustavnega sodišča. V njej so ugotovili, da javne koristi, zasledovane s presojanim posegom v človekovo pravico do svobodne gospodarske pobude, izpodbijane določbe ne morejo doseči v meri, ki bi ustrezala teži negativnih posledic na podjetniško svobodo.

Ustavno sodišče je postopek za presojo ustavnosti novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja na pobudo Banke Slovenije začelo lansko jesen. V začetku lanskega oktobra je izvajanje zakona v tem delu do svoje končne odločitve zadržalo, saj je presodilo, da bi občutljivi podatki postali brez omejitev dostopni najširšemu krogu ljudi.

Politika se je namreč v luči čim večje transparentnosti zgodbe o sanaciji bank, za katero je porabila davkoplačevalski denar, odločila, da Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) z novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja naloži objavo podrobnejših informacij, povezanih s slabimi posojili, ki so jih nanjo prenesle podržavljene banke. DUTB je te objavila sredi lanskega poletja.

Nato pa je z novimi spremembami in dopolnitvami zakona zahtevala še, da ne bodo javni le podatki o slabih posojilih, prenesenih na DUTB, ampak tudi o tistih slabih posojilih, ki so ostala v bilancah državnih bank. Novela je začela veljati julija lani, objave bi se morale zgoditi v treh mesecih. A sta presojo ustavnosti tega poleg Banke Slovenije zahtevali še NLB in NKBM, pa tudi nekatera podjetja, bančni kreditojemalci, ter dve fizični osebi, ki sta (bili) člana organov banke.

STA


Najbolj brano