“Razmere na urgenci so katastrofa”

Razmere na urgenci so katastrofa, pravi predstojnik travmatologije UKC Ljubljana Matej Cimerman. Ali je tudi njihovo opozarjanje vplivalo na odločitev ministrstva, da ne bo ponovilo razpisa za gradnjo druge faze nove urgence, ne ve. Poudarja pa, da so njihova opozorila resna in argumentirana.

Razmere na urgenci so katastrofa, pravi predstojnik travmatologije UKC Ljubljana Matej Cimerman. Foto: STA
Razmere na urgenci so katastrofa, pravi predstojnik travmatologije UKC Ljubljana Matej Cimerman. Foto: STA

LJUBLJANA > "To urgenco je čas povozil pred 15 leti in iz dneva v dan je slabše," je v današnji izjavi za javnost aktualne razmere opisal Cimerman.

Predvsem so po njegovih besedah prostori bistveno premajhni. Velik problem pa je, ker vsa diagnostika ne poteka na enem mestu, kot to zahteva moderna travmatologija, ampak morajo najtežje poškodovance voziti v prvo nadstropje.

Kot je povedal, so tako morali v prvo nadstropje pred nekaj urami peljati eno od bolnic na računalniško tomografijo (CT) in angiografijo. "Izgubljamo prepotrebne sekunde in če se med transportom kaj zgodi, je to zelo, zelo rizično," je ob tem dejal Cimerman.

Po njegovih besedah samo na kirurškem delu dnevno pregledajo čez 300 ljudi, na splošnem in internističnem delu pa tudi vsaj 200. Letno imajo tudi nekaj sto reanimacij. Seveda delajo po protokolih, pravi predstojnik travmatologije, a tudi za zaposlene na urgenci je delo v takšnih razmerah težko, najhujši pa je občutek, da ne moreš narediti vsega, dodaja.

Ministrstvo za zdravje je sicer danes sporočilo, da ne bo razveljavilo razpisa za gradnjo druge faze diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) oziroma nove ljubljanske urgence. Državna revizijska komisija je sicer ugodila pritožbi neizbranega, a cenejšega ponudnika Kolektor Kolinga.

Kot so se odločili na ministrstvu, bo posel tako oddan podjetju Kolektor Koling. Druga faza pa bi lahko bila končana do januarja 2017. Kot je dejal Cimerman, se bodo razmere izboljšale že po končani tej fazi. Jasno pa je, da pričakujejo, da bo projekt zaključen v celoti, ker to pomeni tudi operacijske dvorane za celoten klinični center in seveda tudi bistveno boljšo intenzivno ter pooperativno nego.

"Čas je tu več kot zlato," še poudarja Cimerman.

STA


Najbolj brano