Prešteli bodo še zadnje glasovnice

Državna volilna komisija bo danes štela glasove predčasnih volitev v DZ, prispele po pošti iz tujine. Tako bo kmalu tudi dokončno jasno, ali se je v DZ uspela prebiti SLS, v kateri bodo danes analizirali izide volitev. Sestal se bo tudi svet DL, ki je ostala daleč pod pragom DZ.

Državna volilna komisija bo danes štela glasove predčasnih volitev v DZ, prispele po pošti iz tujine Foto: Stanko Gruden
Državna volilna komisija bo danes štela glasove predčasnih volitev v DZ, prispele po pošti iz tujine Foto: Stanko Gruden

LJUBLJANA > Državna volilna komisija (DVK) je v tujino poslala 71.549 kompletov volilnih gradiv za izseljence. Po pošti iz tujine pa je lahko glasovalo 4087 volilcev, ki so začasno v tujini.

Glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije, ter glasovi, oddani na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, niso spremenili razmerij med strankami, ki so se uvrstile v DZ. Teoretično lahko glasovi iz tujine, ki jih bo DVK štela danes, sicer še spremenijo izid in v DZ pripeljejo tudi SLS. Ta je tik pod štiriodstotnim pragom, a mnogi ocenjujejo, da glede na glasove iz tujine iz preteklih volitev za stranko z dolgo tradicijo ni več upanja. Lahko pa bi se še zamenjala nekatera imena izvoljenih na listah posameznih strank.

Do objave neuradnih dokončnih rezultatov tudi ni pričakovati posebnih srečanj za sestavo nove koalicije. Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je pred nekaj dnevi po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem dejal, da želi z uradnimi pogovori za sestavo koalicije počakati do objave glasov iz tujine, ko bo torej dokončno jasna tudi usoda SLS.

Rezultate volitev bosta danes analizirala izvršilni odbor in glavni odbor omenjene stranke. Glavni odbor bo nadaljeval tudi s postopki evidentiranja kandidatov in drugimi volilnimi opravili za prihajajoče jesenske lokalne volitve.

STA


Najbolj brano