Poslanci ZaAB bodo podprli Cerarja

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je predsedniku SMC Miru Cerarju danes zagotovila podporo poslancev ZaAB pri imenovanju za mandatarja, ne glede na to, ali bo njihova stranka v vladi ali ne.

 Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je predsedniku SMC Miru Cerarju  zagotovila podporo poslancev ZaAB pri imenovanju za mandatarja Foto: Borut Zivulovic
Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je predsedniku SMC Miru Cerarju zagotovila podporo poslancev ZaAB pri imenovanju za mandatarja Foto: Borut Zivulovic

LJUBLJANA > Pri odločitvi ZaAB za vstop v vlado bodo ključni ukrepi za konsolidacijo javnih financ, ki jih Alenka Bratušek pričakuje v drugem osnutku koalicijskega sporazuma.

Cerar je prepričljivo zmagal na volitvah, program njegove stranke je najbolj soroden s programom ZaAB, poleg tega pa Slovenija čim prej potrebuje čim bolj stabilno in močno vlado, je razloge za podporo Miru Cerarju za mandatarja v izjavi novinarjem navedla premierka v odhodu.

Drugi osnutek koalicijskega sporazuma morebitne vladne partnerice pričakujejo danes pozno popoldne. Bratuškova v njem pričakuje tudi določitev hitrosti in načina konsolidacije javnih financ. Pogovore glede socialne kapice ob tem ocenjuje kot retorične, saj dokler na mizi ni številk, po njenih besedah ni jasno, kaj se lahko izide in kaj ne.

Ob tem v ZaAB ne pristajajo na to, da bi javne finance konsolidirali na račun socialne države ali samo z zviševanjem davkov. “Želim, da Slovenija čim prej in čim hitreje dobi čim bolj trdno in kompetentno vlado, ki bo vsaj tako uspešno delala, kot smo mi. Če bo s tako dinamiko dvigovala gospodarsko rast, zmanjševala število brezposelnih in zniževala obrestne mere, bo Slovenija v roku enega leta na konju,” je prepričana Bratuškova. A obenem opozarja, da se s kakšno napačno potezo stvari lahko zelo hitro obrnejo v napačno smer.

Prvak Desus Karl Erjavec je sicer danes ugotavljal, da se oblikuje koalicija treh strank - SMC, Desus in SD - ZaAB pa da je za zdaj še uganka. Bratuškova pa na to odgovarja, da bodo za mandatarja podprli Cerarja, ne Erjavca.

O vstopu ZaAB v koalicijo bosta sicer na podlagi koalicijskega sporazuma prihodnji teden odločala izvršni odbor in svet stranke, je še povedala predsednica ZaAB. Ta ocenjuje, da bi s SMC lahko zelo hitro uskladili tudi kadrovske zadeve. A ob tem ni želela povedati, katere resorje bi bila ZaAB pripravljena prevzeti.

S Cerarjem sta se danes pogovarjala tudi o postopku predlaganja kandidatov za evropskega komisarja, ki ga je Cerar že označil za neprimernega. Napovedal je, da se bo o tem jasno izrekel v primeru izvolitve za mandatarja, če bo to še pravočasno.

Vlada v odhodu je kot kandidate za to mesto predlagala Bratuškovo, Erjavca in evropsko poslanko Tanjo Fajon. Cerar bo po besedah Bratuškove o tem lahko še enkrat odločal, ko bo predsednik vlade. Danes mu je pojasnila, zakaj se je odločila za takšen postopek. Kot je dejala, je imela le dve možnosti: ali v Bruselj ne pošlje nobenega predloga ali pa pošlje listo kandidatov. Kot je dejala, se je določila tako, kot je menila, da je za državo najboljše.

STA


Najbolj brano