Sladki lobi močnejši od zdravstvenega

Vlada se je odpovedala nameri, da bo v letu 2015 proračun polnila s trošarinami na sladke pijače. Proizvajalci pijač so si oddahnili, zdravstvena stroka pa takšno odločitev koalicije obžaluje.

Brezalkoholne sladke pijače bomo še zmeraj pili po dosedanji davčni stopnji.
Brezalkoholne sladke pijače bomo še zmeraj pili po dosedanji davčni stopnji. 

LJUBLJANA > Opozorila, da bi trošarine na sladke brezalkoholne pijače preveč obremenile proizvajalce pijač in povzročile celo izgubo delovnih mest, so bila preglasna.

Gospodarstvo zadovoljno, zdravstvo ne

Predsedniki koalicijskih strank so se v torek zvečer dogovorili, da predlog za uvedbo trošarin, ki bi po vladnih izračunih v proračun prinesle 4,7 milijona evrov letno, umaknejo.

Gospodarstveniki ostajajo še naprej v skrbeh zaradi vladne napovedi, da bo za uravnoteženje proračuna ukinila oprostitev dajatev za izpuste toplogrednih plinov. Z ukinitvijo teh oprostitev naj bi vlada v proračunu privarčevala 30 milijonov evrov, a gospodarstveniki opozarjajo, da bi tudi ta ukrep preveč obremenil energetsko intenzivna podjetja in privedel do enakih posledic, kot bi jih imele trošarine na sladke pijače. Vlada za zdaj svojih predlogov ni umaknila.

Ta odločitev je razveselila proizvajalce sladkih brezalkoholnih pijač. “S tem smo se izognili dodatni obremenitvi gospodarstva v višini osem milijonov in posledično nevarnosti večjega odpuščanja delavcev v tej panogi, selitvi proizvodnje in celo morebitnem koncu poslovanja kakšnega od podjetij iz slovenske industrije pijač,” umik komentirajo na Gospodarski zbornici Slovenije. Zadovoljni so tudi v Obrtni zbornici Slovenije, saj so se bali, da bi trošarine dodatno obremenile gostince.

Zaradi umika trošarinskega predloga pa so razočarani v zdravstveni stroki. Pitje sladkih pijač je povezano z debelostjo, sladkorno boleznijo in kariesom. Raziskave kažejo, da povprečni Slovenec s sladkorjem zaužije 20 odstotkov dnevnega vnosa energije, priporočljivo pa je največ pet odstotkov. Tudi če človek ni debel, ima zaradi pitja sladkanih pijač za 22 odstotkov večjo možnost za nastanek sladkorne bolezni, kaže raziskava, s katero so zdravniki in stomatologi včeraj podkrepili svoje prepričanje, da bi davek na sladke pijače lahko pozitivno vplival na zdravje Slovencev. Kardiolog in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Matija Cevc meni, da se z umikom zakona, ki bi uvedel trošarine na sladkane pijače, “ponavlja zgodba, ki smo jo že doživeli pri tobačni industriji.”

Kje bodo našli denar?

Trošarine na pijače, ki jim je dodanega več kot deset gramov sladkorja na liter ali pa so slajene z umetnimi sladili, so si sicer na ministrstvu za finance zamislili kot enega od ukrepov, s katerimi bi v letu 2015 proračunski primanjkljaj spravili na raven 2,7 odstotkov.

Matija Cevc: “Ponavlja se zgodba, ki smo jo že doživeli pri tobačni industriji.”

V načrtu, s katerim bi v prihodnjem letu proračunske prihodke povečali za 100 milijonov evrov, izdatke pa zmanjšali za 600 milijonov, sta se (delno) izjalovila že dva ukrepa. Poleg trošarin na sladke pijače bo bistveno manj od sprva načrtovanih 127 milijonov prihrankov prinesel tudi dogovor s sindikati glede plač v javnem sektorju. Vlada se je namenila znižati tudi izdatke za občine, a je tudi tam naletela na odpor županov. Županom so vladni predstavniki obljubili, da si bodo za premislek vzeli še nekaj časa.

Koalicija naj bi bila glede sprememb proračuna za leto 2015 usklajena, so po torkovem koalicijskem sestanku sporočili z vlade, odgovorov, kako bo zakrpala luknje, ki nastajajo z odstopanjem od prvotnih načrtov, pa še ni.

JANA KREBELJ


Najbolj brano