Novi predsednik zdravstvenega sveta Franc Strle

Vlada je na današnji seji potrdila nov zdravstveni svet. Gre za najvišji usklajevalni organ in najvišji posvetovalni organ ministra za zdravje na področju zdravstvene dejavnosti, zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja. Za predsednika zdravstvenega sveta je imenovala Franca Strleta, sicer predstojnika Infekcijske klinike UKC Ljubljana.

Za predsednika zdravstvenega sveta je vlada imenovala Franca Strleta, sicer predstojnika Infekcijske klinike UKC Ljubljana Foto: STA
Za predsednika zdravstvenega sveta je vlada imenovala Franca Strleta, sicer predstojnika Infekcijske klinike UKC Ljubljana Foto: STA

LJUBLJANA > V zdravstveni svet so poleg Franca Strleta kot strokovnjaki s področja zdravstvenega varstva imenovani strokovni direktor ljubljanske ginekološke klinike Adolf Lukanović, strokovni direktor ljubljanske nevrološke klinike David B. Vodušek, Tadej Avčin s pediatrične klinike, strokovna direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Tonka Poplas Susič, strokovni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana Janez Žgajnar, strokovni vodja mariborske klinike za interno medicino Radovan Hojs in vodja enote za zdravljenje odvisnosti od alkohola na psihiatrični kliniki Maja Rus Makovec.

Iz vrst priznanih strokovnjakov s področja javnega zdravstva, upravljanja zdravstvenega varstva, zdravstvene epidemiologije in informatike so v zdravstveni svet imenovani Maja Sočan iz Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar, vodja lekarne UKC Ljubljana Andreja Čufar, Mitja Košnik s Klinike Golnik, Alojz Ihan z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa v UKC Ljubljana Metoda Dodič Fikfak.

Iz vrst priznanih strokovnjakov s področja zdravstvene ekonomike in zavarovalništva je vlada v zdravstveni svet imenovala poslovnega direktorja ginekološke klinike in državnega svetnika Petra Požuna, specialista socialne medicine in organizacije zdravstva Tita Albrehta ter vodja oddelka za investicije na ZZZS Suzana Jarc.

Predstavnica civilne družbe v svetu bo upokojena direktorica nekdanjega urada za zdravila Nada Irgolič. Strateški svet za področje zdravstvene in babiške nege pa bo vodila Aleksandra Stjepanovič Vračar.

Zdravstveni svet oblikuje predloge vsebin zdravstvenih programov s stališča njihove izvedljivosti, dostopnosti, enakomernega razvoja vseh strok in finančnega učinka zdravstvenih tehnologij, v skladu s potrebami prebivalstva na nacionalni ravni.

Pri delu Zdravstvenega sveta, sicer brez pravice glasovanja, sodelujejo še minister za zdravje, državni sekretar, generalni direktorji direktoratov ministrstva za zdravje in generalni direktor ZZZS. Predsednik in člani zdravstvenega sveta so imenovani za čas trajanja funkcije ministra, pojasnjujejo na ministrstvu.

STA


Najbolj brano