Nove informacije o slabih posojilih

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v skladu z aprilsko novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja danes objavila podrobnejše informacije, povezane s slabimi posojili, ki sta jih na t.i. slabo banko prenesli Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova Kreditna banka Maribor.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v skladu z aprilsko novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja danes objavila podrobnejše informacije, povezane s slabimi posojili Foto: STA
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v skladu z aprilsko novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja danes objavila podrobnejše informacije, povezane s slabimi posojili Foto: STA

LJUBLJANA > DUTB je na svoji spletni strani za vsako posamezno preneseno posojilo obeh bank v 100-odstotni državni lasti objavila podatke iz pogodb o sklenjenih kreditnih poslih, kot so vrsta in vrednost posla, ime in sedež posojilodajalca in posojilojemalca, višina posojila, vrsta in predmet zavarovanje in datum sklenitve pogodbe.

Objavila je tudi seznam članov nadzornih svetov in uprav obeh bank iz obdobja, v katerem so ta slaba posojila nastala, ter člane kreditnih odborov.

Viceguvernerka Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo je v okviru današnje novinarske konference o pogledu Banke Slovenije na strateške izzive ekonomske politike v Sloveniji opozorila, da niso vsa slaba posojila posledica slabega upravljanja s tveganje, niti ne kaznivih dejanj.

“Imena krivcev bodo znana lahko, ko bodo kazenski postopki in odločbe sodišč zaključene in izdane,” je dejala in dodala: “Objavljena so imena odgovornih v določeni banki v določenem časovnem obdobju, poimenska objavljanja ljudi brez dokončno izkazanih razlogov pa ne morejo postati praksa v tej državi.”

DUTB je objavila informacije, ki jih je prejela od obeh bank, način objave informacij pa je s posebnim navodilom določila Banka Slovenije.

Seznam prenesenih terjatev iz NLB in NKBM skupaj z njihovo bruto izpostavljenostjo po stanju 30. september 2013 je DUTB objavila že takoj po aprilski uveljavitvi zakonske podlage.

Prenosi dokumentacije za slabe terjatve z NLB in NKBM na DUTB so se zaključili maja. Nominalna vrednost terjatev, prenesenih z NLB, znaša 2,278 milijarde evrov, z NKBM pa 1,22 milijarde evrov. Še letos pa naj bi slaba posojila na DUTB prenesla tudi Abanka.

Aprilska novela zakona o dostopu do informacij javnega značaja od DUTB terja objavo podatkov o posojilih, ki so bila iz bank v državni lasti prenesena nanjo. Gre za posojila, razvrščena v razreda D in E, torej tista, ki zamujajo več kot 90 dni

Junija pa je DZ potrdil novo novelo omenjenega zakona, ki določa, da so v prihodnje javni ne le podatki o slabih posojilih, prenesenih na DUTB, ampak tudi o tistih slabih posojilih, ki so ostala v bilancah državnih bank. Novela začne veljati ta konec tedna, objave se bodo morale zgoditi v treh mesecih. Medtem pa se že ugiba o možnosti, da bodo banke vložile zahtevo za presojo ustavnosti njenih določil.

STA


Najbolj brano