Nagrada tudi občini Šempeter-Vrtojba

Zlati kamen za najbolj razvojno prodorno občino je na slovesnosti na Bledu prejela občina Šentrupert. Župan Rupert Gole je ob tej priložnosti dejal, da je razvojni model občine “model zdrave kmečke pameti”.

Premier Miro Cerar  se je v slavnostnem nagovoru zavzel za manj strahu in pesimizma ter več poguma za vzpostavitev razvojno usmerjene družbe. Foto: STA
Premier Miro Cerar se je v slavnostnem nagovoru zavzel za manj strahu in pesimizma ter več poguma za vzpostavitev razvojno usmerjene družbe. Foto: STA

BLED > Poleg Šentruperta so priznanja za razvojno prodorne občine na današnji slovesnosti na Bledu prejele še regionalne zmagovalke - občine Šempeter-Vrtojba, Slovenske Konjice in Ljutomer.

Premier Miro Cerar se je v slavnostnem nagovoru zavzel za manj strahu in pesimizma ter več poguma za vzpostavitev razvojno usmerjene družbe.

Za župana Goleta je nagrada zlati kamen veliko priznanje za prehojeno pot. Njihov razvojni model temelji na prizadevanju, da bi kar najbolje izkoristili dane možnosti. “Na začetku sem ga poimenoval model zdrave kmečke pameti, pozneje pa sem od strokovnjakov izvedel, da je to razvojni model zelene integralne ekonomije,” je pojasnil.

Kot enega njihovih osrednjih dosežkov je izpostavil Deželo kozolcev, inovativni projekt, ki vsestransko vrednost dediščine kozolcev povezuje s sodobnimi oblikami turizma in ki je z omembo na televizijski mreži CNN že dobil tudi mednarodno prepoznavnost. Kot je poudaril Gole, se bodo tudi v prihodnje trudili, da bi v regijo privabili kar največ obiskovalcev, s čimer bodo zadovoljni tudi ponudniki turističnih storitev.

Današnje že deveto srečanje županov in občin Slovenije je sicer tokrat potekalo v znamenju trajnostnega razvoja in kohezijske politike v prihodnjih letih. Ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj je v svojem nagovoru izpostavila odprtost ministrstva za pobude lokalnih skupnosti in željo po čim dejavnejšem medsebojnem sodelovanju.

Zlati kamen, projekt podjetij Planet GV in SBR, je sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave in s tem lokalne kakovosti življenja. V raziskavo je vključenih 51 ključnih pokazateljev razvojne uspešnosti občin. Ti ne merijo le stanja, ampak tudi aktivnosti in dinamiko sprememb skozi leta, s čimer se izkazuje razvojni napredek občine.

Glavna cilja za letos sta stoodstotno črpanje stare kohezije in vzpostavitev sistema za črpanje v prihodnji finančni perspektivi od 2014 do 2020. Sloveniji bo iz kohezije namenjenih 4,1 milijarde evrov, od tega za operativni program 3,2 milijarde evrov, preostanek pa bo namenjen programu za razvoj podeželja in ribištvu. Ministrica upa, da župani že dejavno pripravljajo strategije, saj bosta 2016 in 2017 ključni leti za črpanje sredstev.

Častni gost in slavnostni govornik, premier Miro Cerar pa je med drugim izrazil zadovoljstvo z dosedanjimi pogovori in usklajevanji s predstavniki občin glede rebalansa proračuna. Na teh pogovorih so našli kar nekaj skupnih rešitev, obenem pa so začeli tudi bolj zaupati drug drugemu, je pojasnil.

Zavzel se je, da bi bilo med ljudmi manj strahu, pesimizma in stalnega iskanja krivcev. Če se znajdemo v težavah, je pač treba poiskati drugačno pot, je poudaril premier. Županom je zaželel, da bi bili pogumni in dejavni ter da bi ljudi spodbujali k medsebojnemu povezovanju in zaupanju.

Ob tem je izpostavil, da trenutni gospodarski kazalci resda kažejo optimistično sliko, a so ti kazalci po njegovih besedah še vedno krhki. Kot je poudaril, potrebujemo veliko mero pameti, da ne zaidemo s prave poti in da končno vzpostavimo stabilno obliko trajnostnega razvoja.

STA


Najbolj brano