Nad Ljubljano letos vesoljske igrače

Čez teden dni bodo v Ljubljani prižgali praznične luči. Po mestu bo zasvetilo približno 40 kilometrov svetlobnih verig, ki bodo tokrat po zamisli slikarja Zmaga Modica predstavljale vesoljske igrače. Lučke bodo zasvetile tudi sredi Prešernovega trga na 15-metrski smreki, ki jo je občini letos podaril občan iz Trnovega.

 Čez teden dni bodo v Ljubljani prižgali praznične luči Foto: STA
Čez teden dni bodo v Ljubljani prižgali praznične luči Foto: STA

LJUBLJANA > Praznična umetniška osvetlitev Ljubljane po zamislih Zmaga Modica v Ljubljano zadnja leta privablja veliko število obiskovalcev iz Slovenije in tudi zelo veliko iz tujine. Ti napolnijo mestno središče, tako da mesto zaživi, so pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

Letošnja osrednja tema okrasitve se imenuje Vesoljske igrače. Po interpretaciji Modica bo prikazovala “posledico oziroma logično nadaljevanje naravnih postopkov, ki se jim reče duševno in duhovno življenje”. V ospredju bo “intelekt kot neke vrste igra, ki nenadno spreminja smer iz linije v elipso, iz kroga v črto, v zalomljeno pot do cilja ali pot samo”.

Ko si med hojo premislimo ...

Umetnik bo tokrat okrasitev obrnil v človeka, v izkušnjo, ko si oseba sredi trga med hojo premisli, spremeni smer, nekje postane ali se celo zavrti. “To naravno, včasih odločno vedenje bo poskušal prepisati v tlorise in narise, v oblike in smeri, ki odražajo tisto, po čemer smo prepoznavni kot individuumi, kot bitja z lastno voljo, željo in njeno realizacijo v fizičnem obstoju,” so Modičevo interpretacijo povzeli na občini.

Njegova letošnja okrasitev bo obsegala povečane elemente z oblikovno geometrijskimi in organskimi formami, in sicer na naslednjih mestnih potezah: Prešernov trg, Tromostovje, Stritarjeva ulica, Čopova ulica, del Cankarjeve ceste, Wolfova ulica, iztek Miklošičeve ceste, Trubarjeva cesta, Kongresni trg, Breg, Novi trg, Petkovškovo nabrežje, del Gallusovega nabrežja, Ciril-Metodov trg, Mestni, Stari, Levstikov in Gornji trg ter nad delom rečnega korita med Čevljarskim in Šentjakobskim mostom.

Svoboda duha in igra

Na omenjenih lokacijah bo umetnik okrasitvi dodal nov smisel, poudaril pa vedrino, sproščenost in igrivost. Svoboda duha in igra sta namreč, kot pravi Modic, “večji del pogojev za srečo”.

Osnovno praznično okrasitev bo podjetje Javna razsvetljava izvedlo v enakem obsegu kot lani. Nameščenih bo približno 40 kilometrov svetlobnih verig, 106 reflektorjev in reflektorji na grajskem hribu. Še 10 kilometrov lučk bodo razobesili na smreko sredi Prešernovega trga.

Okrasitvi mesta bo občina namenila toliko kot lani - 200.000 evrov. Denar je zagotovljen preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave, so še pojasnili v pristojnih oddelkih mestne občine.

STA


Najbolj brano