Kurilne naprave je treba redno čistiti

Gorenjski policisti so od decembra lani obravnavali približno 20 dimniških požarov, v katerih škoda povečini ni nastala. Manj sreče so imeli v stanovanjski hiši, kjer je sredi decembra zagorelo zaradi pregretja dimnika, nastalo pa je za približno 15.000 evrov škode.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

KRANJ > Na policiji opozarjajo na pomembnost rednega čiščenja in vzdrževanja kurilnih naprav.

Če se požar iz dimnika razširi na druge dele hiše, so posledice lahko tudi tragične, so zapisali na Policijski upravi Kranj. Pojasnili so, da so dimniški požari največkrat posledica nepravilnega odzračevanja in vžiga dimnih saj zaradi nerednega čiščenja, daljše neuporabe kurilne naprave in nato uporabe brez predhodnega pregleda oziroma zaradi dotrajanosti ali nestrokovne vgradnje dimnih naprav.

Na policiji svetujejo strokovno vgradnjo kurilnih naprav in njenih delov ter redno čiščenje in vzdrževanje. Naprave in dimniki so zaradi nizkih temperatur zelo obremenjeni, velika pa je tudi nevarnost širjenja ognja, če pride do požara.

“V bližini dimnika in kurilnih naprav tudi ni priporočljivo odlagati stvari, ki lahko zagorijo, tla in stene okoli kurilne naprave pa naj bodo iz negorljivih materialov,” so zapisali na kranjski policijski upravi.

Opozorili so, da se kurilne naprave po dimniškem požaru do celovite sanacije in opravljenih pregledov ne sme uporabljati. V primeru požara pa je treba takoj poklicati na številko 112.

STA


Najbolj brano