“Ker drugi niso hoteli, sem skočila”

“Ker drugi niso hoteli v vodo, sem sezula čevlje, odložila jakno in skočila,” se poznega popoldneva pred skoraj enim letom spominja Suzana Mezgec iz Izole. Takrat je pomagala negibnemu moškemu, ki je padel v morje in mu s tem rešila življenje. Včeraj je za to svoje dejanje prejela medaljo policije za požrtvovalnost.

Medaljo policije za hrabrost sta Suzani Mezgec (desno) podelila v.d. generalnega direktorja Policije Marjan Fank in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.   Foto: Gpu
Medaljo policije za hrabrost sta Suzani Mezgec (desno) podelila v.d. generalnega direktorja Policije Marjan Fank in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.  Foto: Gpu

IZOLA, LJUBLJANA > “Šla sem na sprehod s psom po Sončnem nabrežju v Izoli, ko sem slišala čof. Kot bi nekdo skočil v vodo. Ko sem se približala, sem videla, da je moški negiben in leži z obrazom v vodi. Fantje, ki so bili na suhem, so gledali, poskušali so mu pomagati s palico. Ko sem enemu od njih rekla, naj skoči v vodo, tega ni hotel storiti. Pa sem jaz - sezula sem se, odložila jakno, rekla psu naj počaka in skočila,” pripoveduje Suzana Mezgec, natakarica iz Izole. Čeprav se je to zgodilo 27. decembra lani in je bila voda hladna, o tem niti ni razmišljala. Pomembno je bilo le, da je pomagala.

Moškega, ki je opit padel v morje, je potegnila do čolna, privezanega k pomolu, zbrani pa so ga potegnili na kopno. Reševalci so ga odpeljali v bolnišnico in je preživel. O dogodku se je kasneje tudi pogovarjal z rešiteljico.

Suzano Mezgec, ki sta jo včeraj v.d. generalnega direktorja policije Marjan Fank in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar odlikovala z medaljo policije za hrabrost, preseneča, da v času nesreče nihče ni bil pripravljen skočiti v morje in pomagati. Nekateri so zatem celo zlobno pripomnili, da bi morala moškega kar pustiti v vodi, saj je bil opit. Sama pa pravi, da bi še pomagala, če bi naletela na podobno situacijo.

“Vesel sem, da v tej precej odtujeni družbi in negotovih razmerah, ki nas potiskajo v apatijo, posamezniki niso obrnili glave, ko je nekdo potreboval pomoč,” je ob podelitvi priznanj dejal Fank. “Pomoč in občutek, da nihče ni sam in da se bo vedno našel kdo, ki bo pomagal, je nekaj najlepšega, kar lahko človek ponudi,” pa pravi ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Podelila sta štiri medalje policije za hrabrost in 44 medalj za požrtvovalnost, tako policistom kot občanom iz vse Slovenije, ki so pomagali pri prijetju napadalcev, reševanju ponesrečencev iz gorečega prostora, reševanju utapljajočih in pri preprečitvi samomora. Suzana Mezgec je edina Primorka, ki je prejela medaljo, predlog za to pa je dala Policijska postaja Izola. Pred tem ji je nagrado za humanost podelil tudi izolski Rdeči križ. HR


Najbolj brano