“Iščemo ladjo do Lezbosa”

Vse več je Slovencev, ki bi radi beguncem namenili pomoč in jim olajšali trpljenje. Humanitarna organizacija Adra ima trenutno polna skladišča in išče ladjo, ki bi predvsem čevlje odpeljala do grškega otoka Lezbos. Rdeči križ Slovenije, ki ima mrežo prostovoljcev in tudi dostop do skladišč, se bo v četrtek sestal ter članom posredoval navodila, kako najbolje pomagati beguncem.

Prostovoljca Jure Poglajen in David Zorko ter prostovoljka 
Jenna sta s pomočjo organizacije Adra Slovenija na grški 
otok Lezbos pripeljala pomoč za begunce. Poglajen in Zorko 
sta bila izbrana tudi za imeni tedna radia Val 202.
Prostovoljca Jure Poglajen in David Zorko ter prostovoljka Jenna sta s pomočjo organizacije Adra Slovenija na grški otok Lezbos pripeljala pomoč za begunce. Poglajen in Zorko sta bila izbrana tudi za imeni tedna radia Val 202. 

SLOVENIJA > Med pomočjo, ki jo je beguncem na Lezbos s pomočjo Adrie Airways že prepeljala humanitarna organizacija Adra Slovenija, so bili tudi paketi, zbrani v Ankaranu. Tam so zbiranje organizirali Aljaž Kužner ter Matej in Martina Odar ter vso zbrano pomoč odpeljali na sedež organizacije Adra v Ljubljano. Prostor, ki ga je za zbiranje brezplačno odstopila ankaranska občina, je še vedno na voljo kot skladišče.

Tri tone čevljev za begunce

Adra Slovenija, organizacija, ki jo je je ustanovila Krščanska adventistična cerkev in s svojimi društvi deluje v več kot 115 državah sveta, je včeraj znova urejala logistiko za pošiljanje pomoči v Beograd z vlakom Slovenskih železnic. Beguncem, ki so v Beogradu, bo Adra Slovenija poslala več ton humanitarne pomoči. Ne morejo pa poslati čevljev, ki se jih je nabralo nekaj ton. Srbija ni članica EU, zato cariniki paketov s čevlji zaradi določenih higienskih standardov ne spustijo čez mejo. “Iščemo ladjo, ki bi zmogla odpeljati tri do štiri tone pomoči naravnost do Lezbosa. Iščemo junaka! Morda bo to ravno Primorec,” v upanju, da bo po letalski in železniški kmalu našla še ladijsko možnost prevoza pomoči za begunce, pravi predsednica Adra Slovenije Maja Ahac.

Trenutno nimajo prostega nobenega skladišča več. “Dodatnih skladišč ne moremo najeti, saj je najem zelo drag,” pojasnjuje Maja Ahac. Dokler zbrana pomoč ne bo odšla pomoči potrebnim, so upočasnili njeno zbiranje.

Rdeči križ odločneje za begunce

Rdeči križ Slovenije je pred enim tednom prav tako začel zbirati pomoč za begunce. V koprskem skladišču trenutno ni veliko paketov, namenjenih prav beguncem. Jutri prostovoljce Rdečega križa čakajo dodatna navodila, kako se odzvati na begunski val, ki išče varnost v Evropi. Marija Jereb, dolgoletna prostovoljka Rdečega križa, nam je povedala, da se bo sestanka poleg predstavnikov 56 območnih zborov in vodstva Rdečega križa udeležil tudi vodstvo uprave za zaščito in reševanje ter predstavniki slovenske vlade. “Rdeči križ bo v četrtek že poslal natančna navodila, kako pomagati beguncem. Najpomembneje je, da jim omogočimo varen prehod naše države ter tudi varno bivanje,” opozarja Marija Jereb. Kdor želi donirati, naj jih pokliče na telefonsko številko 05/627 81 12 ali 051/655 545.

Pomoč je začelo zbirati tudi kulturno društvo Ilirija iz Kopra, ki donacije sprejema od ponedeljka do petka med 15. in 20. uro na naslovu Istrska cesta 41 (pri koprskem pokopališču). Včeraj pa je zaokrožila tudi pobuda Izolanov, in sicer izpod rok občinskega svetnika Dušana Ambroža. Predlaga hiter sklic seje, na kateri bi se pogovorili, kako pomagati beguncem in se pripraviti na njihov prihod.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano