“Država brez gradbeništva ni država”

Tudi primorski gradbinci so zaskrbljeni nad prihodnostjo gradbeništva v Sloveniji. Od države pričakujejo, da bo ustrezno zaščitila to panogo, ki zaposluje skoraj 60.000 ljudi.

Gradbinci menijo, da je gradbeništvo tako pomembna panoga, da bi moralo imeti svoje ministrstvo Foto: Leo Caharija
Gradbinci menijo, da je gradbeništvo tako pomembna panoga, da bi moralo imeti svoje ministrstvo Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > “Trenutno imamo polno dela, bojimo pa se, kako bo v letu po volitvah. Tedaj običajno število naročil drastično upade,” opozarja vodja trženja pri koprskem podjetju Makro 5 Gradnje Jakob Žigante, ki bi si želel bolj stabilno investicijsko politiko države.

“Menjava vlad in konstantna politična nestabilnost zelo otežujeta načrtovanje, zaposlovanje in razvoj,” pravi. “In ker ni plana, se dogaja, da smo bili gradbinci pozimi brez dela, čeprav so bile vremenske razmere ugodne za gradnjo, zdaj, v poletnih mesecih, ko se na veliko prenavljajo šole in vrtci, pa nam primanjkuje delovne sile.”

Dodatne težave gradbincem povzroča veliko število vloženih revizij zaradi slabo pripravljene razpisne dokumentacije. “Zakonodaja javnih naročil je zelo slaba, vsak jo drugače razume,” pravi Žigante, ki pri tem pogreša večjo odzivnost revizijske komisije. Opozarja pa še na nekaj: “Pri velikih javnih naročilih pogosto zahtevajo nerazumno velike reference, kar na stežaj odpira vrata tujim gradbincem, ki s pridom izkoriščajo dejstvo, da so cene v gradbeništvu v Sloveniji verjetno najnižje v Evropi.”

Nad mačehovskih odnosom družbe in države do slovenskega gradbeništva so razočarani tudi v koprskem podjetju CPK. “Občutek imamo, kot bi se morali sramovati svojega poklica in dejavnosti v gradbeništvu, medtem ko so tuja podjetja zaželena in čislana,” pravijo. Od države in politikov pričakujejo, da bodo izpolnili obljube, ki bi zagotavljale vsaj normalno poslovno okolje gradbenim podjetjem. “Vsekakor je potrebno izpeljati radikalnejše posege v garancijske zahteve naročnikov in regulirati bančni sistem v smislu podpore gospodarstvu.”

Bančne garancije jih spravljajo v obup

“Večina domačih gradbincev je že obupala. Skoraj nemogoče je priti do bančne garancije,” opozarja direktor koprskega Grafista Anto Guberac, ki odločno zavrača očitke, da je“hišni izvajalec” Mestne občine Koper, kot se je sam izrazil. “Še sreča, da imamo v Grafistu ogromno premoženja, ki ga lahko zastavimo pod hipoteko, sicer se ne bi mogli prijaviti niti na en razpis,” je ogorčen Guberac. “Si predstavljate, da moramo plačati garancijo za odpravo napak v višini desetine vrednosti del za dobo desetih let. Pa kje po svetu še imajo to?!” ne more razumeti.

“Če se na tem področju nekaj ne bo spremenilo, se bojim, da čez dve leti niti eno podjetje ne bo sposobno dobiti bančne garancije. Z Grafistom je dnevno povezanih vsaj 500 ljudi. Tukaj so še njihove družine ... Očitno se naša država ne zaveda, da država brez gradbeništva ni država,” zaključuje.

“Gradbeništvo je odraz urejenosti države. In Slovenija, vemo, kako je urejena,” opozarja Maks Godina, direktor podjetja Godina s Kozine. “Očitno se v Sloveniji ne zavedamo, da brez investicij, brez vlaganja v razvoj ni prihodnosti. A razvoja ne moremo doseči kar čez noč. Pri nas pa se vse gleda samo od danes na jutri,” na kratkovidnost vseh, s politiko na čelu, opozarja Godina.

Leta 2016 nova kriza

Kristjan Mugerli, direktor CPG, petega največjega gradbinca v Sloveniji, ni preveč optimističen: “Trenutno nam resda kaže dobro, tudi za prihodnje leto imamo veliko naročil, me pa zelo skrbi, kako bo v letu 2016 in 2017, saj so prva leta nove evropske finančne perspektive običajno zelo negotova. Večjih javnih naročil ni na vidiku in zna se zgoditi, da se bomo spet 'vrnili' v leto 2009, ko so usahnili skoraj vsi infrastrukturni projekti in ni bilo dela.” Rešitev krize so naročila, je prepričan. “Država bi morala biti sedaj toliko pametna, da bi to razumela. Ne nazadnje je v gradbeništvu zaposlenih skoraj 60.000 ljudi,” opozarja Mugerli, ki vidi rešitev v ustanovitvi ministrstva za gradbeništvo, “ki pa mora poslušati stroko, ne politikov”.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano