“Če je kaj v krizi v tej državi, je v krizi upravljanje slovenskega zdravstva”

Ob začetku 24-urne zdravniške stavke so se tudi zdravniki v UKC Ljubljana zbrali na jutranjem sestanku sindikata, na katerem so razpravljali o razmerah v zdravstvu in stavkovnih zahtevah. Strokovni direktor UKC Ljubljana je opozoril, da zaradi neplačila nekateri zdravniki grozijo, da ne bodo več sodelovali pri transplantacijah.

Zdravniki iz UKC Ljubljana opozarjajo, da je da je izgorelost v 
zdravstvu vsesplošna, na oddelkih imajo   premalo kadra, da 
so preobremenjeni, pesti jih  pomanjkanje postelj za bolnike.  Foto: STA
Zdravniki iz UKC Ljubljana opozarjajo, da je da je izgorelost v zdravstvu vsesplošna, na oddelkih imajo premalo kadra, da so preobremenjeni, pesti jih pomanjkanje postelj za bolnike.  Foto: STA

LJUBLJANA > Blizu 100 zdravnikov je prisluhnilo predsedniku sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konradu Kuštrinu, ki je znova poudaril pomen standardov in normativov zdravniškega dela.

Stankovič: Sprejem standardov in normativov bi v prvi vrsti šel v korist bolnikov

Predstavnik Fidesa v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Milenko Stankovič je poudaril, da so stavkovne zahteve zdravnikov razumne. Sprejem standardov in normativov bi v prvi vrsti šel v korist bolnikov, njihove varnosti. Tudi ko zahtevajo dvig zdravniških plač, pa tega ne pričakujejo čez noč, ampak da bi do tega prišli v mandatu te vlade, torej treh letih, je poudaril. Napovedal je, da bodo na ministrstvo poslali tudi zahtevo po čim prejšnji ureditvi urgence v UKC Ljubljana. Sedanje razmere na urgenci so namreč neživljenjske tako za delo zdravstvenega kadra kot za bolnike.

Pojasnil je, da kljub stavki delo v UKC Ljubljana teče, saj morajo vseeno obravnavati mladoletne, starejše od 65 let, nujne primere in onkološke bolnike. Izjema so le naročeni pregledi in posegi, ki so jih prestavili in jih bodo namesto danes opravili v roku 14 dni. Zato je med zdravniki podpora stavki velika, a vsi niso prišli na današnji jutranji zbor, saj je delo vseeno na prvem mestu.

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je v svojem nagovoru podporl stavko zdravnikov. Ocenil je, da je stanje v slovenskem zdravstvu iz dneva v dan bolj kritično. Opozoril je, da je prav v sredo s kirurške klinike prejel protest zdravnikov, ki delajo pri transplantacijah v UKC Ljubljana. Obvestili so ga, da s 1. junijem ne nameravajo več sodelovati pri tem programu, če ne bodo plačani.

“Plačani so preko povečanega obsega dela, ki ga ne moremo izplačati, ker še ni sprejet naš finančni načrt. UKC ima pri tem zvezane roke, kako je s finančnim načrtom, je pa druga zgodba. Skrajni čas je, da začnemo spreminjati pogoje v našem zdravstvu, ampak to lahko dosežemo le s konsenzom vseh,” je dejal Hojker.

Milojki Kolar Celarc je Kuštrin znova očital laganje

Tudi Kuštrin je v svojem nagovoru v UKC Ljubljana opomnil, da so standardi in normativi v prvi vrsti namenjeni bolnikom, za dobre izide zdravljenja. “Če tega ne bomo dosegli, lahko zapremo štacune. Primera Radan verjetno ne bi bilo, če bi bila kadrovska zasedba na intenzivnem oddelku prava,” se je Kuštrin navezal na odmeven primer zdravnika z nevrološke klinike Ivana Radana, ki ga policija sumi umora sedmih bolnikov.

Ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc je Kuštrin znova očital laganje, ko trdi, da obstajajo delovne skupine za pripravo standardov in normativov. Spomnil je, da so standarde in normative, objavljene v modri knjižici, pripravili prav na ministrstvu za zdravje v času ministrovanja Zofije Mazej Kukovič na pobudo zdravniških organizacij in so jih te le natisnile v modri knjižici.

Predsednik zdravniškega društva Pavel Poredoš je poudaril pomen standardov in normativov: “Ministrstvo in izvajalci bi s tem dokumentom imeli orodje, da bi videli, kaj in koliko kdo dela. Tudi v tej hiši nekateri delajo veliko, drugi pa malo ali celo nič. Zlasti če bi uvedli še variabilni del plače, bi se marsikdo zamislil in začel delati drugače,” je ocenil Poredoš.

Odvetnik Fidesa Bojan Popovič je glede zdravniške zahteve po dvigu plač zavrnil trditve, da država ne bi zdržala dviga zdravniških plač. “Tudi če je to 100 milijonov, je celo zdravstvo težko tri milijarde evrov. Problem so ideološke bariere. Pri nas imamo enakost v revščini,” je dejal Popovič.

Možina: Če je kaj v krizi v tej državi, je v krizi upravljanje slovenskega zdravstva

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina pa je poudaril, da to danes ni stavka, ampak odgovorno ravnanje in opozorilo tistim, ki ne obvladujejo svojih funkcij. “Če je kaj v krizi v tej državi, je v krizi upravljanje slovenskega zdravstva. Nekateri incidenti v zdravstvu so posledica sistemskih procesov. Ni zgolj zdravnik kriv, ko se zgodi zaplet ali težava, večinoma so razlogi sistemski in ti ležijo na duši upravljavcev slovenskega zdravstva,” je dejal in razmere ocenil kot perverzne.

Oglasili so se tudi posamezni zdravniki iz UKC Ljubljana, ki so večinoma opozarjali predvsem na razmere, ki vladajo na oddelkih: premalo kadra, preobremenjenost, tudi pomanjkanje postelj za bolnike. Zdravnik s kirurgije je opozoril, da je izgorelost v zdravstvu vsesplošna.

STA


Najbolj brano