Častno priznanje Milanu Gregoriču in Mikiju Mustru

Častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo, ki ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov, sta letos prejela primorski ekonomist, kulturnik in publicist Milan Gregorič ter likovni ustvarjalec in politični karikaturist Miki Muster.

Milan Gregorič Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Milan Gregorič Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Priznanje za njuno delo pa so nocoj podelili tudi Jožetu Bartolju z Radia Ognjišče in piscu Ivu Žajdeli.

Milanu Gregoriču so Meškovo priznanje za življenjsko delo podelili za njegov prispevek k pluralizaciji medijskega prostora. Kot je zapisano v obrazložitvi, Gregorič s svojimi besedili v medijih in knjigah že desetletja s poglobljenimi analizami in brez dlake na jeziku opozarja na stranpoti slovenske družbe in politike.

Doslej se je po njihovih navedbah nabralo že več kot 700 objavljenih člankov. Pisanje o italijanskih poskusih destabilizacije Istre v novoustanovljenih demokracijah Slovenije in Hrvaške se lahko po njihovih besedah postavi kot zgled slovenskega raziskovalnega novinarstva. Nocojšnje podelitve se Gregorič zaradi bolezni ni mogel udeležiti.

Mustru so se uresničile mladostne sanje

Nagrajencu Mustru so priznanje izkazali za njegov življenjski opus in likovno ustvarjanje na področju politične karikature z željo, da njegov prispevek ostane v spomin in opomin sedanjim in prihodnjim rodovom.

Zaradi svojih karikatur, po katerem smo ga spoznali predvsem v obdobju po nastanku naše države, je bil deležen tudi pritiskov. “A morda je prav takšen odziv svojevrstno priznanje Mikiju Mustru, kajti če bi njegove karikature politiki hvalili, to nedvomno ne bi bil več kompliment za avtorja, ampak bolj dokaz, da sodi med dvorne satirike vladajočega razreda. Zanj to v niti najmanjši meri ni nikdar veljalo,” so še zapisali.

Muster je ob podelitvi priznanja dejal, da zadnje čase sicer bolj malo ustvarja, ampak meni, da je z že ustvarjenim delom vplival na marsikoga in marsikaj. “Vidim, da sem uspel. Uresničile so se mi mladostne sanje, da bi zabaval mlade in stare,” je dejal in poudaril, da jih je ob tem tudi malo kritiziral in česa naučil.

Bartolj in sodelaci sistematično zbirali zgodbe

Nagrajenec Bartolj na Radiu Ognjišče deluje že več kot 20 let, skupaj s sodelavci v partnerskih ustanovah je zastavil niz več sto oddaj z naslovom Moja zgodba. Gostje oddaje so zdomci, izseljenci, domačini, nekdanji domobranci, partizani in mobiliziranci v različnih vojskah, ki pripovedujejo o svoji življenjski poti. Bartolj in sodelavci so prvi, ki so se lotili sistematičnega zbiranja zgodb in opravljajo pionirsko delo, so pojasnili.

ZNP je častna priznanja Boruta Meška začel podeljevati leta 2011, v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška, ki je umrl 20. maja 2010.

Sam priznanje jemlje kot priznanje medija iz katerega prihaja, v dvajsetih letih pa je Radio Ognjišče po njegovem prepričanju na slovenskem medijskem prostoru pustil sled, ki je bila “morda doslej spregledana”.

Žajdelo so ob podelitvi označili za pionirja obelodanjanja sramot in civilizacijske izvrženosti totalitarnega režima. Zaznamovan že sredi osemdesetih let z razkritji brezen Kočevskega roga se je kot eden prvih posameznikov lotil odkrivanja sledi revolucije. V treh desetletjih je v pričevanjskem opusu nastalo stotine raziskovalnih enot, so med drugim zapisali v obrazložitvi.

“To jemljem kot priznanje delu, ki ni bilo vedno lahko,” je dejal po podelitvi. Kot je pojasnil Žajdela, so bili težki predvsem začetki, saj se je o dogajanju v času totalitarnega režima v osemdesetih letih vedelo bolj malo. Danes je, kot je dejal, delo lažje, saj je bilo o tem napisanih veliko knjig in člankov.

STA


Najbolj brano