Jazbec bo o postopkih pri sanaciji bank poročal vladi

Finančni minister Dušan Mramor in državna sekretarka Mateja Vraničar sta vladni ekipi na današnji seji izčrpno poročala o postopkih pri sanaciji bančnega sistema ter zagotovila, da so potekali transparentno in zakonito. Vladi bo o tem v kratkem poročal tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, je povedal podpredsednik vlade Boris Koprivnikar.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Guverner Boštjan Jazbec bo po besedah Borisa Koprivnikarja vladi predstavil postopke in razloge za posamezne odločitve pri ukrepih za sanacijo bančnega sistema.

Nepravilnosti naj ne bi bilo

“Ni pa na prvi pogled nikakršnih ocen, da bi prihajalo do nepravilnosti, saj je to nenazadnje nadzirala tudi Evropska komisija in je šlo skozi vrsto preverjanj,” je v izjavi novinarjem povedal minister za javno upravo in podpredsednik vlade Koprivnikar, ki je zaradi odsotnosti premierja Mira Cerarja vodil današnjo sejo.

Banka Slovenije je po njegovih besedah del institucije Evropske centralne banke, vlada pa se v njene odločitve ne more neposredno vmešavati. S tem je odgovoril tudi na vprašanje glede odgovornosti vlade, ki je potrdila sklepe, ki jih je predlagala Banka Slovenije. A Koprivnikar za zdaj ne govori o možnosti, ali bi morda spremenili zakonodajo v smislu večjega nadzora nad osrednjo banko.

Po ocenah predsednika SD Dejana Židana pa bi moralo računsko sodišče vztrajati pri svoji pravici, da lahko revidira delovanje osrednje banke.

V zadnjih dneh so namreč v javnosti precej prahu dvignili očitki v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi Banke Slovenije pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani. Jazbec je očitke, da so prirejali dokumente in manipulirali s podatki, zavrnil in predstavil potek takratnih dogodkov in odločitev. Politične stranke pa so se zavzele za preiskavo okoliščin.

Erjavec in Židan nimata razlogov, da bi dvomila v vodstvo Banke Slovenije

Tedaj bodo lahko ugotavljali tudi odgovornost osrednje banke, menijo v koalicijskih strankah. Za zdaj pa tudi prvak Desus Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan pravita, da nimata razloga za dvom v vodstvo Banke Slovenije.

Če se bo izkazalo, da so bile nepravilnosti, pa je po Erjavčevih besedah jasno, da bo DZ terjal odgovornost Jazbeca. Vlada je bila pri odločitvah glede dokapitalizacije vezana na podatke osrednje banke, je glede odgovornosti nekdanje vlade povedal tudi Erjavec.

Sam je še v sredo izpostavil vprašanje, ali je bilo treba banke dokapitalizirati v takšnem obsegu, danes pa ne verjame, da je bančna luknja manjša oziroma se prej kot to boji, da je večja. Po njegovih ocenah je bila dokapitalizacija ustrezna, a ”če bodo banke spale, nismo nič storili”.

Tako je Erjavec podprl tudi možnost začasne zaustavitve prodaje NKBM, kar je danes predlagal poslanec njegove stranke Uroš Prikl. ”Glede na dvome in sume, ki se pojavljajo v javnosti, bi bilo prav, da se ti postopki začasno ustavijo in se pregleda, kako je potekala dokapitalizacija,” je v izjavi novinarjem po seji vlade povedal Erjavec.

Dodal je, da je v tem delu odgovornost Banke Slovenije, saj je na seji, ko je vlada sprejemala sklep o dokapitalizaciji, sodeloval tudi guverner. Sicer pa je Erjavec še enkrat opozoril, da morajo organi pregona bolj intenzivno voditi postopke zoper odgovorne v bankah, ki so omogočili bančno vrzel, pri čemer opozarja na tajkunske zgodbe.

Židan pobude za zaustavitev prodaje NKBM ne pozna podrobno. ”A vedno, kadar gre za sume in za državno premoženje, je potreben dvojni premislek,” je prepričan.

V NSi zbirajo podpise za zahtevo izredne seje o tej problematiki

Tudi on je izpostavil, da si bo mnenje o vseh očitkih Banki Slovenije bolj podrobno ustvaril potem, ko bo slišal Jazbečeva pojasnila. Guverner je po njegovih besedah pogosto prihajal, ko je bilo treba bankam pomagati. Zato verjame, da bo pojasnila dal tudi zdaj, ko vlado zanimajo nekatere podrobnosti.

Predsednik SD se ne izreka o tem, ali bi bilo treba razkriti metodologijo za ugotavljanje bančne luknje, saj ne ve, ali je to povsem v skladu s pravim redom EU. Vendar pa se sam zavzema za transparentnost.

O domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za sanacijo bank bo v petek razpravljala parlamentarna komisija za nadzor javnih financ, v NSi pa so začeli zbirati podpise za zahtevo izredne seje DZ o tej problematiki.

STA


Najbolj brano