Cerar: Široka koalicija je še vedno realna

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je tudi današnje pogovore označil za konstruktivne, upanje na široko koalicijo pa je po njegovi oceni še vedno povsem realno. Pri vseh povabljenih strankah z izjemo ZL tako ostaja možnost koalicijskega sodelovanja, je pa do tja še dolga pot, pravi. Za predsednika DZ bodo predlagali prvaka Desus Karla Erjavca.

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je tudi današnje pogovore označil za konstruktivne, upanje na široko koalicijo pa je po njegovi oceni še vedno povsem realno
Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je tudi današnje pogovore označil za konstruktivne, upanje na široko koalicijo pa je po njegovi oceni še vedno povsem realno 

LJUBLJANA > Za “dober znak” je označil tudi odločitev ZL, da želi biti konstruktivna opozicija in da torej obstaja možnost so delovanja pri posameznih projektih.

“Vse te stranke so za zdaj odprte pri možnosti, da pri de do koalicijskega spora zuma, je pa do tja še dolga pot, ker je treba natančno iti skozi vse te vsebine in ugo toviti, ali se lahko v bistveni meri vendarle ujamemo,” je dejal in izrazil prepričanje, da bo ustanovna seja DZ uspešna.

Najbolj realno je sicer po Cerarjevih besedah možnost vstopa v koalicijo izrazila Desus. Dogovorili so se tudi, da bodo kandidata za predsednika DZ predlagali iz vrst te stranke, in sicer Karla Erjavca, ki je tudi potrdil, da kandidaturo sprejema, je pojasnil Cerar.

Za Cerarja je tudi razumljivo in “normalen del procesa” dejstvo, da so vse stranke imele pripombe na delovni osnutek koalicijske pogodbe. Pogovore bodo zato nadaljevali na podlagi njihovih pisnih pripomb in s pomočjo programskih skupin strank.

Cerar se je dotaknil še današnjega pisnega vabila na sestanek s predstavnikom SDS, ki je sicer izvzeta iz koalicijskih usklajevanj. Povedal je, da odgovora SDS še ni dobil, a vendarle upa, da bo do srečanja prišlo.

Po njegovem mnenju je namreč zdaj, ko so se sestali z vsemi možnimi koalicijskimi partnericami, spodobno, da se sestanejo še s SDS. S predstavnikom te stranke se želi Cerar pogovoriti o poteku ustanovne seje DZ in si izmenjati stališča oziroma poglede o nadaljnjem delu. SMC si želi imeti konstruktivno opozicijo in tudi sami bomo v odnosu do opozicije konstruktivni, je pristavil Cerar.

O glasovanju glede potrditve poslanskih mandatov pa je po Cerarjevih besedah za zdaj še prehitro govoriti, saj se v zvezi s tem mora sestati še mandatno-volilna komisija. Kot še meni, bodo poslanci SMC, tako kot tudi ostali poslanci, korektno opravili svojo nalogo. Ob tem v SMC proučujejo pravne aspekte in Cerar je prepričan, da bo vse potekalo v skladu s pravnim redom in korektno.

Odločanje o morebitnem odvzemu mandata prvaku SDS Janezu Janši, ki prestaja dveletno zaporno ka zen, sicer na petkovi usta novni seji DZ za zdaj ni predvideno.

SD: Manjkajo elementi socialne države

Trenutni osnutek koalicijske pogodbe je primerna podlaga za nadaljnja usklajevanja, čeprav v njem za zdaj še manjkajo bistveni elementi socialne države, je po sestanku s Cerarjem pojasnil predsedujoči SD Dejan Židan.

Židan je dejal, da bo SD dokončno odločitev o tem sprejemala na četrtkovem predsedstvu stranke.

Koalicijske pogodbe so pregledali, kolikor je bilo v tem kratkem času mogoče. V SD so ocenili, da je kot gradivo primeren za nadaljnjo razpravo, a da manjkajo “bistvene zadeve s področja socialne države in nekaterih drugih področij, pomembnih za socialdemokrate”.

Na vprašanje, ali je SD po današnjih pogovorih s Cerarjem vendarle že kaj bliže odločitvi za vstop v koalicijo, pa je Židan ponovil, da bodo v SD konstruktivni v vsakem primeru, tako v koaliciji kot v opoziciji. Kot je dodal, pa ima vendarle občutek, da se bodo lahko dogovorili o “bistvenih elementih socialne države”, ki da jih v trenutnem osnutku ni.

Svoja stališča so predstavniki SD danes predstavili vodstvu SMC, po četrtkovem predsedstvu SD pa bo jasno, ali bodo dobili mandat za nadaljnja usklajevanja in morebiten vstop v koalicijo. V vsakem primeru pa Židan, kot pravi, pričakuje še mnogo operativnih pogovorov.

Tako se bodo usklajevanja nadaljevala predvidoma prihodnji teden, po Židanovih napovedih pa jim bo SMC časovnico in terminski načrt posredovala v sredo. Povedal je še, da bo SD svoje pisne pripombe na osnutek koalicijske pogodbe SMC posredovala predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

Ob tem bo predsedstvo SD po Židanovem mnenju pomembno tudi zato, ker jih je Cerar danes seznanil z dogovorom s predsednikom Desus Karlom Erjavcem, da bi slednji postal predsednik DZ. Predsedstvo SD se bo tako opredeljevalo tudi do tega, kako bodo strankini poslanci o tem predlogu glasovali na petkovi ustanovni seji DZ. Židan osebno sicer meni, da je Erjavec primeren za to funkcijo, saj da je “izkušen politik in ima za seboj tudi kar nekaj uspešnih zgodb”.

SD je sicer še pred volitvami s stranko Desus oblikovala tako imenovan socialdemokratski blok za vse generacije. Židan je danes pojasnil, da so blok ustanovili z namenom, da ena ali druga stranka ponudita mandatarja, če bi skupaj imeli največ podpore. A to se ni uresničilo, drugih namenov pa socialdemokratski blok ni imel, je pristavil.

NSi za več reform

Tudi koalicijska pogajanja NSi z najverjetnejšim novim mandatarjem Cerarjem se za zdaj nadaljujejo, je po sestanku dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. Po njenih besedah je trenutni osnutek koalicijske pogodbe premalo reformen, zato bodo do prihodnjega tedna nanj dali pisne pripombe. Končno odločitev o vstopu v koalicijo pa bo sprejel svet NSi.

Kot je po sestanku s predsednikom SMC Cerarjem pojasnila Novakova, so v NSi podrobno preučili osnutek koalicijske pogodbe, ki jim ga je posredovala SMC. Poiskali so stične točke in videli tudi razlike. Po oceni NSi v osnutku manjkajo konkretni reformni predlogi, prav tako vsebuje premalo konkretnih rešitev glede na priporočila Evropske komisije.

Novakova je v osnutku pričakovala več predlogov in pobud NSi, a po njenih besedah Cerar zagotavlja, da so možnosti za pogajanja še vedno odprte. Zato bodo do prihodnjega tedna na osnutek dali pisne pripombe in videli, v kolikšni meri jih bo SMC upoštevala. Nato bo zasedal svet NSi, ki bo tudi dokončno odločil o morebitnem nadaljevanju pogajanj in vstopu v koalicijo, ki je torej še vedno mogoč. “Če bomo zadeve spogajali tako dobro, da bodo sprejemljive tudi za naše organe, je koalicija možna, v nasprotnem primeru bomo konstruktivna opozicija,” je pristavila Novakova.

Ponovila je, da se stališča SMC in NSi razlikujejo na več področjih, med njimi sta denimo privatizacija državnih bank in tudi uvedba nepremičninskega davka. Slednjemu namreč v NSi nasprotujejo, razen v primeru, da bi bil uveden v okviru sedanjega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Strinjajo se tudi s tem, da je treba urediti evidence.

Na vprašanje, kako bodo poslanci NSi ravnali na petkovi ustanovni seji DZ pri glasovanju o predsedniku DZ, pa je Novakova odgovorila, da se zavedajo, da DZ mora imeti predsednika, a se še niso odločili, ali bodo predlog podprli ali se pri glasovanju vzdržali.

STA


Najbolj brano