Židan o EU: Bolje je biti dvakrat zaskrbljen kot kakšnega področja ne opazovati

Minister za kmetijstvo Dejan Židan je včeraj evropskemu komisarju za zdravje in varno hrano Vytenisu Andriukaitisu na srečanju v Bruslju opisal slovenske skrbi glede obravnave kmetijstva v načrtovanem prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA (TTIP).

Po Židanovih besedah je jasno, da je glavni namen ZDA na področju kmetijstva pri pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu z EU zagotoviti izvoz koruze in soje ter mesa. Foto: STA
Po Židanovih besedah je jasno, da je glavni namen ZDA na področju kmetijstva pri pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu z EU zagotoviti izvoz koruze in soje ter mesa. Foto: STA

BRUSELJ > Komisar Vytenis Andriukaitis je po besedah ministra Dejana Židana zatrdil, da odstopanja od standardov EU ne bo.

“Opisal sem svoje in splošno razumevanje v Sloveniji, da je kmetijstvo v defenzivni vlogi, ne pričakujemo neke koristi od tega sporazuma, vidimo pa tveganja,” je povedal Židan o pogovoru s komisarjem o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu, znanem po kratici TTIP.

Slovenija v razpravi o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA na področju kmetijstva in varne hrane izpostavlja, da se ne smejo zniževati standardi v EU glede varnosti in kakovosti hrane, varovanja okolja in zaščite potrošnikov.

Židan: Moja izkušnja z EU je, da je bolje biti dvakrat zaskrbljen kot kakšnega področja ne opazovati

Zavzema se tudi za ohranitev uporabe načela previdnosti pri dovoljevanju novih tehnologij in za takšno harmonizacijo zahtev, ki zagotavlja višjo raven zaščite potrošnikov, varovanja zdravja ljudi, živali in okolja, ter za upoštevanje drugih legitimnih dejavnikov, pomembnih pri sprejemanju odločitev.

Prav tako se Slovenija zavzema za to, da se ne bo omejevala možnost odločanja članic glede prepovedi ali omejevanja gojenja, dajanja v promet in označevanja gensko spremenjenih proizvodov, vključno s proizvodi iz kloniranih živali, uporabe rastnih hormonov ali prepovedi dekontaminacije mesa s klorovimi pripravki.

Komisar je dal po Židanovih besedah zelo trdno zavezo, da na teh področjih ne sme biti odstopanj od standardov EU. Minister ga je povabil na obisk v Slovenijo, saj želi, da enako zagotovi vsem, ki so v Sloveniji na tem področju zelo zaskrbljeni. “Moja izkušnja z EU je, da je bolje biti dvakrat zaskrbljen kot kakšnega področja ne opazovati,” je pri tem izpostavil minister.

Židan: Glavni namen ZDA je izvoz koruze, soje in mesa

Po Židanovih besedah je jasno, da je glavni namen ZDA na področju kmetijstva pri pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu z EU zagotoviti izvoz koruze in soje ter mesa. EU je v pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu s Kanado dosegla, da nekateri kritični kmetijski proizvodi niso del sporazuma, za nekatere pa veljajo kvote. “Pričakujemo, da bo podobno, če sporazum sploh bo, tudi z Ameriko,” je poudaril Židan.

Kmetijski minister je še pojasnil, da so določili osebo, ki bo operativno odgovorna za zaščito slovenskih kmetijskih interesov pri pogajanjih o trgovinskem sporazumu z ZDA, ter napovedal pripravo zakona, ki bo omogočil izvzetje Slovenije že v fazi registracije.

Druga tema, o kateri sta razpravljala Židan in komisar, je bila biovarnost. Gre za uporabo ukrepov na področju živinoreje, ki zmanjšajo zmožnost prenosa bolezni. To sodi v sklop prizadevanj v Evropi, da se zmanjša uporaba protimikrobnih zdravil v živinoreji in tako zavaruje ta zdravila za ljudi, je pojasnil minister.

STA


Najbolj brano