Vsi sanjajo o finalu Brazilija : Argentina

Razen Španije praktično nihče od velikih favoritov na letošnjem svetovnem prvenstvu ni zatajil, niti toliko, da bi ne osvojil prvega mesta v skupini. Tako se želje Fife na igrišču uresničujejo, saj so se moštva v razpredelnico izločilnih dvobojev zvrstile po njenih željah.

Argentincem se na svetovnem prvenstvu še kar smeji, mnogi jih že vidijo v finalu Foto: Sta/Xsinhua
Argentincem se na svetovnem prvenstvu še kar smeji, mnogi jih že vidijo v finalu Foto: Sta/Xsinhua

Na prizorišču se vse bolj na glas govori o možnem velikem finalu Brazilija : Argentina, kar bi predstavljalo le še češnjo na torti že tako uspešnega in odmevnega mundiala. Brazilija in Argentina sta več kot le nogometna tekmeca, saj državi tekmujeta med seboj tudi na drugih področjih, nogomet pa je najbolj čustveno obarvan. Če bi gavči ali selecao osvojili drugi mesti v svojih skupinah, potem bi se ob uspešnem nadaljevanju med seboj udarili v polfinalu, ob osvojenih prvih mestih pa se njuni poti križata šele 13. julija na Maracani. Če bi se ta scenarij uresničil, bi bilo to šele drugič na svetovnih prvenstvih, da bi v finalu igrali dve latinskoameriški reprezentanci. Prvič je bilo to leta 1930, ko je Urugvaj premagal Argentino.

Vendar pa je pot do tja še dolga. V nogometnem svetu so podobne sanje gojili tudi pred štirimi leti v Južni Afriki, ko sta obe moštvi zmagali v svojih predtekmovalnih skupinah, preskočili osmino finala, a se nato grdo spotaknili v četrtfinalu.

Predvsem Brazilci imajo precej težav, ko se v izločilnih bojih pomerijo z dobro organiziranimi evropskimi ekipami, medtem ko reprezentance iz ostalih kontinentov praviloma premagujejo. Zato je njihov žreb dober, saj bodo najprej igrali s Čilom, nato pa z zmagovalcem dvoboja Kolumbija : Urugvaj. Čilenci imajo precej neporavnanih računov z Brazilci, saj so jih doslej že trikrat premagali v izločilnih dvobojih (leta 2010 3:0, leta 1998 4:1, leta 1962 v polfinalu 4:2). Brazilci bi ob zmagah z južnoameriškimi rojaki v polfinalu najbrž naleteli na boljšega iz dvoboja Francija : Nemčija.

Za uvrstitev v polfinale bo morala Brazilija premagati dva južnoameriška tekmeca, Argentina pa dva evropska.

V drugem delu tabele ima Argentina načeloma lažje tekmece, a ti prihajajo iz Evrope, proti katerim Leo Messi in druščina teže igrajo. Prvi nasprotnik je Švica, nato pa najbrž Belgija (ali ZDA). Moštva, ki premorejo prepoznaven koncept igre in solidno tehnično znanje, a nič več kot to. V polfinalu pa bi jih čakal tekmec višjega ranga - Nizozemska. Tulipani so bili izdatno nagrajeni za zmago v skupini branilca naslova svetovnega prvaka. Zanje bo tekma osmine finala težja od morebitnega četrtfinalnega dvoboja, saj jih najprej čaka mlada, a čvrsta Mehika, nato pa boljši iz dvoboja Kostarika : Grčija.

Seveda pa je pot do finala še dolga, najmanj deset reprezentanc se še vidi v njem. Izločilni dvoboji so tudi specifični, saj popravni izpiti niso več dovoljeni, marsikdaj pa lahko odloči dnevni navdih (ali napaka) posameznikov. Finale Brazilija : Argentina bi bil res za sladokusce, a bodo Belgija, Čile, morda Kolumbija, Francija, naredile vse, da ga preprečijo, da Nemčije in Nizozemske, dveh stalnic SP, niti ne omenjamo.


Najbolj brano