Vroče bo tako na igrišču kot na tribunah

V igri za naslov svetovnega prvaka je ostalo še osem reprezentanc. Po dveh dnevih premora bosta prva četrtfinalna dvoboja na sporedu jutri, še dva pa v soboto.

Kolumbijce čaka v četrtfinalu dvoboj z Brazilijo
Kolumbijce čaka v četrtfinalu dvoboj z Brazilijo  

BRAZILIJA > Po dvobojih osmine finala se je tudi zavoljo žreba in razporeditev po skupinah evropska slika nekoliko izboljšala. Stara celina ima med osmerico največ zastopnic, štiri (Nemčija, Francija, Nizozemska, Belgija), torej polovico. Južna Amerika bo prispevala tri četrtfinaliste (Brazilija, Argentina, Kolumbija). Iz nogometne cone Severna in Srednja Amerika ter Karibi (CONCACAF) pa prihaja ena. Če se ozremo na svetovno prvenstvo (SP) v Južni Afriki, so bila razmerja zelo podobna. Namesto območja CONCACAF je imela svojo predstavnico med osmerico leta 2010 Afrika, in sicer Gano.

Obračun rumenih

Sicer pa so dvoboji osmine finala potrdili razmerja moči v predtekmovanju. Reprezentance, ki so osvojile prvo mesto v svojih skupinah, so brez izjeme tudi napredovale v četrtfinale. Kar pet tekem osmine finala se je v Braziliji razpletlo šele po podaljških oziroma enajstmetrovkah. V Južni Afriki, denimo, le dve. Praktično na sleherni tekmi je skoraj do konca vladala rezultatska negotovost. Izjema je bil le obračun Kolumbije in Urugvaja.

Po predstavah iz osmine finala bi težko izluščili favorita. Okoliščine dvobojev so bile namreč različne. Na razvoj dogodkov so vplivale že vremenske razmere. Večerne tekme so bile praviloma bolj privlačne in dinamične. Tudi značilnosti oziroma kakovost tekmecev so se razlikovale. Ne gre zanemariti niti sodniških odločitev, ki bodo pod drobnogledom tudi v četrtfinalu.

In kaj je pokazala osmerica preostalih? Najbolj prepričljivo je s tekmeci doslej opravila Kolumbija, ki je poleg Nizozemske edina reprezentanca s štirimi zmagami v rednem delu. Po drugi strani Kolumbijce v četrtfinalu čaka najtežji možni tekmec, Brazilija. Gostitelji so se čudežno izvlekli s Čilom. Breme osvojitve naslova ni zato nič manjše, a domač teren vendarle prinaša tudi primerjalne prednosti. Brazilci so dolžniki na ravni igre, s katero so doslej najbolj navdušili prav Kolumbijci. Jutri bo pod drobnogledom tudi obračun posameznikov, najboljšega strelca turnirja Jamesa Rodrigueza (5 golov) in domačega zvezdnika Neymarja, ki je zlasti v osmini finala v igri precej nihal. Večerni dvoboj obeta tudi spektakel na tribunah, ki bodo v vsakem primeru obarvane rumeno, v katero bodo odeti brazilski in kolumbijski navijači.

Evropska klasika

Poleg južnoameriškega obračuna bo v petek na sporedu tudi evropska klasika. Dvoboji Nemčije in Francije so bili na jedilniku predvsem v 80. letih. Reprezentanci sta se pomerili v polfinalih dveh zaporednih SP, leta 1982 in 1986. Takrat so zmagovali Nemci, ki so favoriti tudi tokrat, a dosedanji potek turnirja je pokazal, da je “elf” ranljiv v vseh fazah igre, zlasti v obrambi. V napadu težko zadevajo, kar velja tudi za Belgijce, ki so morda najbolj raznovrstna ekipa na SP. Proti Američanom so imeli Divock Origu in soigralci strelske vaje.

Pari četrtfinala, jutri - Francija : Nemčija (Rio de Janeiro, 18), Brazilija : Kolumbija (Fortaleza, 22); sobota - Argentina : Belgija (Brasilia, 18), Nizozemska : Kostarika (Salvador, 22).

Dvoboj v korist Belgijcev z 2:1 pa so že spet odločili džokerji s klopi. V zadnjem obračunu osmine finala je bil v tej vlogi siceršnji prvokategornik Romelu Lukaku, ki se mu je v napadu odprlo prav na tekmi z Američani. Selektor Marc Wilmots ima res širok in pester izbor igralcev, ki lahko v slehernem trenutku porušijo rezultatska ravnotežja na tekmi. Argentinci imajo po doslej videnem v podobi Lionela Messija enega. Kvečjemu dva, če se mu priključi še Angel di Maria. Podobnost s SP leta 1986, ko sta se Argentina z Diegom Maradono in Belgija pomerili v polfinalu, je zgolj naključna.

Četrti par se zdi rezultatsko še najbolj predvidljiv. Če bi bila tekma na sporedu v dnevnem terminu in Kostaričani ne bi bili načeti od poškodb in kartonov, bi gotovo imeli precej več možnosti. Tako pa domala vsi v polfinalu vidijo favorizirano Nizozemsko, ki pa se bo tudi morala znajti brez poškodovanega Nigela de Jonga. Na dvoboju z Mehiko ji ni šlo prav dobro od nog.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano