Van Persie v prekrških in ofsajdih

Primerjave dosedanjih tekem Argentine in Nizozemske na tem svetovnem prvenstvu kot glavni značilnosti pokažeta gojenje igre Argentincev in večjo agresivnost Nizozemcev.

 Foto: Michael Kooren
Foto: Michael Kooren

KOPER > Statistični podatki, ki jih na vrhunski ravni obdeluje Fifa, se med današnjima polfinalistoma bistveno ne razlikujeta. Obe moštvi imata v različnih parametrih zelo podobne rezultate, tudi sicer gojita kar podobno igro: disciplinirano, a tudi učinkovito, s hitrimi zaključki.

Argentinci so med vsemi štirimi polfinalisti (pred njimi so le Belgijci in Francozi) do vključno četrtfinalnih tekem največkrat sprožili proti vratom tekmecev. Izstopa predvsem Angel Di Maria s 25 streli (od tega 21 v okvir vrat, kar je izredno visok izkoristek), ki pa drevi ne bo igral, in tudi Leo Messi s 17 streli (devet v okvir vrat). Na drugi strani je Arjen Robben streljal 17-krat, od tega kar 16-krat v okvir vrat, kar je ob Kolumbijcu Jamesu Rodriguezu najboljši izkoristek strelov. Wesley Snejder je na petih tekmah streljal 16-krat, Robin van Persie pa na štirih 14-krat. Razlike med poskusi izven kazenskega prostora in v njem niso bistvene. Obe ekipi bolj napadata po desni strani, da pa se razlikujeta v načinu napadanja, dokazuje število prepovedanih položajev. Med vsemi 32 moštvi so se Argentinci v prehitku znašli najmanjkrat (dvakrat), Nizozemci pa poleg Belgijcev največkrat (21-krat). Absolutni rekorder je Robin van Persie, ki se je v prepovedanem položaju znašel kar desetkrat.

Najpomembnejša razlika med moštvoma je v agresivnosti, saj so tulipani med najbolj ostrimi nogometaši na mundialu. To je ekipa, ki je na tretjem mestu po številu storjenih prekrškov, hkrati pa ima med vsemi daleč najslabše razmerje med storjenimi in prekrški v njeno korist. Pri tem ni izstopajočih “grobijanov”, saj je še največ prekrškov napravil napadalec van Persie (12), kar pomeni, da vsi Nizozemci igrajo čvrsto. Po drugi strani ima Argentina najboljše razmerje med prekrški (samo Španija ima boljše). Messija so nasprotniki nepravilno zaustavili 13-krat, bistveno manj kot Nizozemca Robbna (21), ki je na absolutni lestvici na drugem mestu za Čilencem Sanchezom (24).

Obe reprezentanci slovita kot ekipi, ki ustvarjata posest žoge. Pri tem so Argentinci nekoliko bolj uspešni podajalci, čeprav so na vrhu lestvice igralcev z največ uspešnimi podajami večinoma branilci (Gago, Garay, Mascherano). Prav tako je Argentina med vsemi udeleženci mundiala doslej poslala največ visokih podaj v kazenski prostor (a ima tudi enega najslabših izkoristkov) in izvedla največ kotov.

Statistika torej kaže, da bi lahko o zmagovalcu odločal kakšen prekršek v ali ob 16-metrskem prostoru ali pa morda nepravilno postavljena ofsajd zanka. A bo odgovor na to vprašanje znan šele pozno zvečer.

DENIS SABADIN


Najbolj brano