V velikem pričakovanju

Bodo Nemci postali prva evropska reprezentanca z osvojenim naslovom svetovnega prvaka na ameriških tleh ali pa bodo Brazilci spremljali slavje svojih velikih nogometnih tekmecev, Argentincev? To sta glavni vprašanji pred jutrišnjim finalom na Maracani.

Trije nemški aduti za finale (z leve): Sami Khedira, Thomas 
Müller in Miroslav Klose
Trije nemški aduti za finale (z leve): Sami Khedira, Thomas Müller in Miroslav Klose 

RIO DE JANEIRO > Nemško zmagoslavje bi imelo torej širše, evropske razsežnosti. V športnih okvirjih bi stara celina s tretjim zaporednim naslovom prvaka svojo prednost na večni lestvici osvojenih lovorik pred Južno Ameriko povečala na 11:9. Prvič bi Evropejci ušli na dve zmagi razlike, kar je upoštevajoč izhodišča pred svetovnim prvenstvom (SP) s pričakovanim finalom med gostitelji in Argentino in skupinskih razpletov, po katerih sta se poslovili obe finalistki zadnjega evropskega prvenstva ter branilka naslova Španija, že kar presenetljivo.

Nogometne številke

Če bi Nemci slavili v finalu, potem bi postali prva reprezentanca po Italiji, ki je na istem SP (zapored) ugnala oba južnoameriška velikana. “Azzurri” so leta 1982 v Španiji premagali najprej Argentino z Diegom Maradono in nato še eno najmočnejših brazilskih reprezentanc vseh časov ter osvojili prvo mesto v tričlanski skupini za uvrstitev v polfinale. Naposled so tudi slavili svoj tretji naslov prvaka.

Predzadnja tekma nogometnega svetovnega prvenstva v Braziliji bo drevišnji mali finale med polfinalnima poražencema Brazilijo in Nizozemsko. Tekma bo ob 22. uri po slovenskem času v Brasilii, za ekipi pa je tekma bolj odvečno breme kot nagrada. Kljub temu bi si Brazilija z morebitno zmago vsaj delno zacelila globoke rane po polfinalni katastrofi, Nizozemska pa se bo trudila, da bi SP zapustila neporažena po rednem delu igre.

Nemški uspeh bi potrdil prepletenost nogometa z družbeno-gospodarskim položajem. Seveda bi imel tudi politične implikacije. Nemčija je vodilna evropska sila in premore eno najmočnejših svetovnih gospodarstev. Z zmago elfa bi se potrdila tudi pravilnost, naprednost in naposled tudi zmagovitost nemškega družbenega modela, v katerem ni nič prepuščeno naključju. Argentina predstavlja tako kot južnoameriška celina njeno družbeno nasprotje. Nestabilnost, gospodarska in politična, je ciklična. V zadnjem obdobju Argentincem spet ne cvetijo rožice, zato bi bila zmaga na SP in to proti Nemcem zanje pravi balzam.

Če se omejimo na športne okvirje, bi pomenila tudi svojevrstno maščevanje. Nemci so dobili zadnje tri števne tekme na SP (finale 1990 ter četrtfinala 2006 in 2010). Argentinci bi se z jutrišnjo zmago na Maracani torej znebili tudi nemškega kompleksa. Lionel Messi bi se z naslovom svetovnega prvaka dokončno zapisal med nesmrtne. Na drugi strani bi Nemci z naslovom zaokrožili izjemno osemletno obdobje, ki pa ima napako. Z naslovom bi se otresli nalepke najboljših poražencev oziroma večnih drugih. Na tem SP so že podrli nekaj ekipnih in posamičnih rekordov. Thomas Müller (5 golov) bi lahko jutri še ujel ali pa celo prehitel Kolumbijca Jamesa Rodrigueza, ki je v Braziliji zadel šestkrat. 54-letni Joachim Löw je na čelu nemške reprezentance že na četrtem velikem tekmovanju, pet let starejši Alejandro Sabella je praktično novinec na samostojni selektorski poti.

Finalna nasprotja

O Argentini na letošnjem SP se krešejo mnenja. Je bila prepričljiva, ali preračunljiva? Je delovala lenobno in bila počasna, ali je bila taktično pretkana in zvita? Je uspavala gledalce ali tekmece? Oboji so se prebudili, ko je bilo že prepozno. Stališča o nemški podobi so si precej bolj enotna. Nemci so igrivi in domiselni, a tudi močni in učinkoviti.

Danes bo v Brasilii tekma za tretje mesto med polfinalnima poražencema, Brazilijo in Nizozemsko.

Argentina ni več (samo) Messi. To so pokazali izločilni dvoboji. V osmini finala je dal odločilni prispevek Angel di Maria, ki utegne biti v jutrišnjem finalu zaradi poškodbe le gledalec, mož odločitve v četrtfinalu je bil Gonzalo Higuain, v polfinalu pa vratar Sergio Romero, ki je le nagradil delo defenzivnega dela ekipe s Javierjem Mascheranom na čelu. Nemčija ima najboljšega vratarja na turnirju in morda tudi na svetu Manuela Neuerja, najbolj uravnoteženo zvezno vrsto in najboljšega strelca vseh časov na SP, Miroslava Kloseja. Oba tekmeca težita k posesti žoge. Bo ta jalova ali učinkovita? Zanimivih izhodišč pred jutrišnjim finalom, ki se bo začel ob 21. uri po našem času, je torej več kot dovolj. Možnosti za naslov - Argentina : Nemčija 55:45. ALEŠ SORTA


Najbolj brano