Tradicija (ne) šteje

Četrti nizozemski ali peti argentinski finale? To je glavno vprašanje pred drevišnjo drugo polfinalno tekmo na svetovnem prvenstvu.

Branilec Marcos Royo (levo) se po odsluženi kazni vrača v 
argentinsko enajsterico
Branilec Marcos Royo (levo) se po odsluženi kazni vrača v argentinsko enajsterico  

SAO PAULO > Če sta se Brazilija in Nemčija včeraj šele drugič pomerili na svetovnih prvenstvih (SP), pa imajo obračuni Argentincev in Nizozemcev precej daljšo tradicijo. Začela se je v 70-ih letih, ko je svet spoznal različico nizozemskega totalnega nogometa. Prvi so ga na svoji koži na SP leta 1974 izkusili prav Argentinci, ki so v skupinskem delu klonili kar z 0:4. Nizozemce so nato šele v finalu zaustavili gostitelji Nemci. Tudi štiri leta pozneje so se tulipani prebili do finala, kjer so jih s 3:1 spet zaustavili domačini, takrat prav Argentinci, ki so na spornem zaključnem turnirju osvojili prvega od svojih dveh naslovov svetovnega prvaka.

Finali in zasuki

Do naslednjega medsebojnega obračuna je minilo 20 let. V četrtfinalu SP 1998 so Nizozemci, ki med četverico letošnjih polfinalistov še edini nimajo naslova, slavili z 2:1. Zadnjič sta se ekipi pomerili pred osmimi leti v Nemčiji. V dvoboju skupinskega dela, ki ni več odločal o ničemer, sta se reprezentanci razšli brez zadetkov. Lionel Messi je takrat nastopil na svojem prvem SP. V Braziliji lovi svoj prvi finale, Argentina petega, Nizozemska pa četrtega. Nizozemci, ki so bili finalisti tudi pred štirimi leti, se nadejajo, da bodo spet povezali dva zaključna obračuna, njihovi tekmeci pa, da bo obveljala tradicija, in bo polfinalu sledila tudi argentinska uvrstitev v finale.

Dvoboj Argentine in Nizozemske, ki se bo v Sao Paulu začela ob 22. uri po našem času, bo vodil evropski sodnik Cuneyt Cakir. Turek je na tem SP vodil dve tekmi v skupinskem delu, Brazilija : Mehika in Alžirija : Rusija. Možnosti za napredovanje - Argentina : Nizozemska 55:45.

Zanimivo je, da je Argentina na poti med četverico izločila evropska predstavnika (Švica, Belgija), Nizozemska pa srednjeameriška (Mehika, Kostarika). Nasploh imajo na SP oranžni dobre izkušnje z reprezentancami španskega govornega območja. V skupini so namreč ugnali še Španijo in Čile. Nizozemci so se tudi trikrat vrnili po rezultatskem zaostanku (Španija, Avstralija, Mehika) in uprizorili zasuk. Proti Argentini bi bil ta precej manj verjeten. Gavči so namreč vse tekme, v katerih so povedli, tudi dobili. Argentinci so se še najbolj namučili v osmini finala proti Švici, ki so jo ugnali po podaljških. Nizozemsko napredovanje v izločilnih dvobojih pa je bilo bolj neobičajno. Z Mehiko so še do 88. minute zaostajali z 0:1, nato pa so v razmaku petih minut dosegli dva zadetka. Drugi je padel iz sumljivo dosojene enajstmetrovke. Po kazenskih strelih so nato z vratarsko menjavo, ki se bo vpisala v zgodovino SP, ugnali Kostariko.

Messi kot mesija

Louis van Gaal ima vselej na zalogi kakšno presenečenje. V dolgoletni trenerski karieri je na vrhunski ravni izkusil in osvojil že marsikaj. Spričevalo njegovega kolega na argentinski klopi Alejandra Sabelle, ki je sicer imel odmevnejšo igralsko kariero, je precej manj bogato in znano javnosti. Večino časa je prebil kot pomočnik Daniela Passarelle, samostojno pot je ubral šele leta 2009 in z Estudiantesom iz La Plate takoj osvojil pokal Libertadores, južnoameriško različico lige prvakov. Avgusta leta 2011 je prevzel argentinsko reprezentanco. Prva poteza, ki jo je povlekel, je bilo imenovanje Messija za kapetana izbrane vrste. To je bil tudi signal, kakšna bodo razmerja v argentinski reprezentanci.

Tako Nizozemci kot Argentinci stavijo na čvrst obrambni blok in velik ofenzivni potencial. Pri Nizozemcih ga poosebljajo Wesley Sneijder, Robin van Persie in zlasti Arjen Robben, pri Argentincih pa ob Messiju še Gonzalo Higuain ter Angel di Maria in Sergio Agüero. Slednja sta načeta, pri čemer naj bi Agüero vendarle lahko zaigral. Vprašanje pa je, če bo Sabella z njim tvegal od prve minute. Kaj lahko pa bi se Nizozemcem zoperstavil z enakim igralnim modelom 3-5-2.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano