Stari in novi svet na ogled

Danes sta na sporedu prvi četrtfinalni tekmi svetovnega prvenstva. Kolumbija bo izzvala Brazilijo, Francija pa Nemčijo. Popotnica je vznemirljiva in privlačna.

Brazilska reprezentanca se je v četrtfinale prebila po streljanju enajstmetrovk. Kako bo s Kolumbijo? Foto: Paul Gilham
Brazilska reprezentanca se je v četrtfinale prebila po streljanju enajstmetrovk. Kako bo s Kolumbijo? Foto: Paul Gilham

BRAZILIJA > Brazilija pet naslovov svetovnega prvaka, Nemčija tri, Francija eden, Kolumbija nič. Petkov spored je - upoštevajoč število lovorik - precej bolj bogat kot sobotni, kjer se izmed preostalih udeležencev četrtfinala le še Argentina lahko pohvali z dvema naslovoma. Od osmih selektorjev, ki so na svetovnem prvenstvu (SP) še v igri, ga imata dva: Luis Felipe Scolari, ki je Brazilijo popeljal do zadnjega naslova leta 2002, in francoski selektor Didier Deschamps, ki se jo je kot igralec trikolorjev razveselil štiri leta prej. Že osvojene lovorike bodo na igrišču štele malo ali nič. Kaj pa tradicija?

> Francija : Nemčija (Rio de Janeiro, 18). Nemška statistika na preteklih treh SP je res impresivna. Finalisti leta 2002 ter polfinalisti 2006 in 2010. Za povrh pa še finalisti evropskega prvenstva 2008 in polfinalisti 2010. Takšne stanovitnosti vrhunskih dosežkov ne zmore nobena reprezentanca. Se da še bolje? Seveda. Nemci so značilen primer. V letih 1982, 1986 in 1990 so bili trikrat zapored finalisti SP. Svoj zadnji in skupno tretji naslov pa so osvojili prav leta 1990. Čas bi že bil za četrtega. Francozi na SP igrajo po sistemu toplo-hladno. Leta 1998 prvaki, štiri leta kasneje poraženci po skupinskih bojih, leta 2006 finalisti in v Južni Afriki spet osramočeni po skupinskih tekmah. Trend je torej jasen, vprašanje pa je, kakšna bodo razmerja sil na igrišču.

Štirje četrtfinalisti letošnjega SP so se prebili med najboljšo osmerico tudi pred štirimi leti v Južni Afriki. To so Brazilija, Argentina, Nemčija in Nizozemska.

Jedro nemške ekipe s selektorjem Joachimom Löwom je skupaj že nekaj let. Francoska zasedba je precej prenovljena in osvežena. Oboji stavijo na ekipno moč, ki je nadgrajena s posamičnimi kvalitetami. V francoski vrsti jih pooseblja Karim Benzema, v nemški pa Thomas Müller. Obračun najboljših strelcev obeh reprezentanc bo tudi poseben mik francosko-nemškega obračuna, ki pa ga utegnejo odločiti drugi akterji na igrišču. Ali pa oba selektorja. Možnosti za napredovanje - 45:55.

> Brazilija : Kolumbija (Fortaleza, 22). Brazilci so se na zadnjih dveh SP poslovili v četrtfinalu. Če bi jim spodrsnilo še tretjič zapored, bi to preseglo razsežnosti tekmovalnega neuspeha. Za Brazilce šteje le lovorika, doma pa sploh. Kolumbijci so z uvrstitvijo v četrtfinale že dosegli svoj najboljši rezultat na SP, a ambicije po videnem sežejo še precej dlje. Z Jamesom Rodriguezom je vse mogoče, razmišljajo kolumbijski privrženci. Brazilci se zanašajo na lucidnost in igrivost Neymarja. Skupno sta na tem SP dosegla že devet zadetkov. Kolumbija je doslej pokazala več brazilskega šarma v igri, Brazilci so se reševali srečno in spretno.

Kdo bo imel bolj srečno oziroma spretno roko: Luis Felipe Scolari ali Jose Pekerman? V obračunu Brazilije in Kolumbije bo tudi nekaj argentinskega pridiha. Jorge Sampaoli na klopi Čila je bil že blizu temu, da bi razblinil brazilske sanje. Tudi Kolumbijo vodi Argentinec, Jose Pekerman. Argentinsko-brazilsko rivalstvo tokrat vendarle ne bo imelo glavne vloge. Kolumbijci so hitri, igrivi in ustvarjalni v zvezni vrsti, učinkoviti v napadu, pa tudi čvrsti v obrambi. Na štirih tekmah so prejeli le dva gola. Brazilci se z vsemi naštetimi odlikami tekmecev ne morejo pohvaliti, a so vendarle papirnati favoriti. Kdo si upa v Braziliji staviti proti gostiteljem Možnosti - 55:45. ALEŠ SORTA


Najbolj brano