Skupina smrti jih ni pokopala

Znani so vsi udeleženci četrtfinala svetovnega prvenstva. Največja senzacija je gotovo Kostarika, ki so ji vsi napovedali slovo že po skupinskem delu.

 Kapetan kostariške reprezentance Bryan Ruiz je v Braziliji doslej dvakrat zadel v polno
Kapetan kostariške reprezentance Bryan Ruiz je v Braziliji doslej dvakrat zadel v polno 

BRAZILIJA > Ko je žreb določil, da bodo v skupini D svetovnega prvenstva merili moči trije bivši svetovni prvaki Italija, Urugvaj, Anglija ter na papirju najšibkejši člen Kostarika, so si bili komentarji domala enotni: to je skupina smrti. Glavno vprašanje je bilo, kdo izmed velike trojke bo ob “avtsajderju” Kostariki, seveda, izpadel. Na koncu sta se poslovila kar dva favorita. Delali so račune brez krčmarja, oziroma brez Kostarike, ki je, kar so vsi nekako spregledali, v svoji kvalifikacijski coni CONCACAF (Severna in Srednja Amerika ter Karibsko otočje) osvojila prvo mesto. Prehitela je ZDA, Honduras in Mehiko, slednja je morala celo v dodatne kvalifikacije.

Preostali afriški reprezentanci, ki sta se v ponedeljek poslovili v osmini finala SP, bosta bržkone morali poiskati novega selektorja. Stephen Keshi je včeraj odstopil. Že pred tem so nigerijsko reprezentanco, ki je izgubila s Francozi, pretresali številni protesti zaradi neizplačanih premij nogometašem. Vahid Halilhodžić, selektor alžirske nogometne reprezentance, ki je po podaljšku z 1:2 klonila proti Nemčiji, pa naj bi se prav tako poslovil.

Spomin na 1990

Kostarika ni novinec na velikih tekmovanjih. V Braziliji se je četrtič prebila na SP. Največji uspeh pa je dosegla prav ob svojem krstnem nastopu leta 1990. Turnir v Italiji je štel 24 ekip, Kostarika pa je v svoji skupini ugnala Škotsko in Švedsko, izgubila z Brazilijo ter z drugega mesta napredovala v osmino finala, kjer jo je zaustavila Češkoslovaška. Senzacija je bila morda še večja, saj so domala vsi člani takratne kostariške izbrane vrste igrali v domačem prvenstvu in bili neznani evropski nogometni javnosti.

V spomin sta se vtisnili predvsem dve imeni. Napadalec Hernan Medford, ki je dosegel odločilni zadetek za napredovanje proti Švedski, si je prislužil prestop v Evropo. Njegov prvi klub v sezoni 1990/91 je bil zagrebški Dinamo, s katerim je odigral zadnje prvenstvo nekdanje Jugoslavije, pozneje pa je branil še barve dunajskega Rapida, Foggie in Raya Vallecana. V vratih pa je blestel Luis Conejo. Edini gol na prvenstvu so mu zabili Brazilci, zaradi poškodbe pa je izpustil dvoboj osmine finala s Češkoslovaško, ki je zmagala s 4:1. Conejo, ki je po SP v Italiji prestopil v španski Albacete, je tudi vezni člen med Kostariko '90 in Kostariko '14. V aktualni reprezentanci opravlja vlogo trenerja vratarjev. Očitno zelo dobro.

Obramba in napad

Kostariški čuvaj mreže Keylor Navas je bil v osmini finala proti Grčiji eden izmed junakov, ki je sodeloval v zgodovinskem uspehu, preboju v osmino finala. V izdihljajih drugega podaljška je ubranil stoodstotno priložnost Kostasu Mitrogluju in nato še kazenski strel Theofanisu Gekasu. Navas sicer ni neznanka, saj brani barve Levanteja v španski prvi ligi. Tako kot tudi ne kapetan Bryan Ruiz. Soigralec Tima Matavža pri PSV iz Einhovna je bil usoden za Italijo in dosegel vodilni zadetek proti Grčiji. Evropski ljubitelji nogometa in lige prvakov pa so si še najbolj zapomnili Joela Campbella, ki je z dvema zadetkoma v dresu Olympiakosa skoraj izločil Manchester United v osmini finala elitnega klubskega tekmovanja, v prvem krogu skupinskega dela pa je bil pobudnik rezultatskega zasuka proti Urugvaju.

Še največ zaslug za uspeh Kostarike pa ima obrambna čvrstost oziroma kompaktnost ekipe, ki je prvi gol iz igre prejela šele v izdihljajih rednega dela tekme v osmini finala proti Grčiji. Tekmeci so zadeli ob številčni premoči, izključen je bil eden od obrambnih členov, Oscar Duarte. Na sobotnem četrtfinalnem obračunu pa gotovo ne bo niti poškodovanega Roya Millerja. Selektor, Kolumbijec Jorge Luis Pinto, ki je v preteklosti že (neuspešno) vodil kostariško reprezentanco, pa bo moral povleči še kakšnega aduta iz rokava. Bodo načeti Kostaričani uprizorili še en podvig?

ALEŠ SORTA


Najbolj brano