Še vedno se vse vrti okrog Neymarja

Kaj lahko opravi Brazilija brez Neymarja? To je ključno vprašanje pred drevišnjim (22) polfinalnim obračunom z Nemčijo, ki je morda celo blagi favorit za uvrstitev v veliki finale.

David Luiz (na fotografiji v ospredju, v ozadju je Neymar) je 
zadel proti Čilu in Kolumbiji. Kako bo z Nemčijo?
David Luiz (na fotografiji v ospredju, v ozadju je Neymar) je zadel proti Čilu in Kolumbiji. Kako bo z Nemčijo?  

BELO HORIZONTE > Nemci se na 20. svetovnem prvenstvu (SP) še niso pomerili z južnoameriško reprezentanco. Na SP 2006 in 2010 so v četrtfinalu izločili Argentino. Zadnji poraz proti južnoameriški izbrani vrsti so doživeli prav leta 2002, ko so v finalu klonili pred Brazilijo. Luis Felipe Scolari pa je imel takrat vendarle bolj zvenečo zasedbo z Ronaldom, Rivaldom in Ronaldinhom. Trio R je Brazilce popeljal zmagovito skozi vse izločilne dvoboje, vključno s finalom, v katerem je Ronaldo z dvema zadetkoma potopil Nemce.

Klose vezni člen

To je bil zadnji finale na SP za Brazilijo, a tudi za Nemčijo, ki se je takrat nekoliko presenetljivo po neuspehih na SP 1998 in evropskem prvenstvu 2000 prebila do finala. Pri Nemcih pa je že tako, da jim kljub zasedbam, zavoljo katerih jih ne uvrščajo v ozek krog favoritov, le poredko spodrsne na dveh velikih tekmovanjih zapored. Kaj šele na treh. V takratni reprezentanci, ki jo je vodil selektor Rudi Völler, je bil tudi Miroslav Klose. Napadalec Lazia je edini “preživeli” na igrišču iz tistega finala. Klose je poseben, ker je v Braziliji dosegel zadetek še na četrtem zaporednem SP.

Polfinalni obračun med Brazilijo in Nemčijo, ki se bo v Belo Horizonteju začel ob 22. uri po našem času, bo sodil Rodriguez Moreno. Izbor FIFA je po malem presenetljiv. Mehičan je na SP v Braziliji doslej sodil dve tekmi, in sicer uvodno v skupini H med Belgijo in Alžirijo, ter obračun 3. kroga skupine D med Italijo in Urugvajem, kjer je spregledal razvpiti ugriz Luisa Suareza. Možnosti za napredovanje - Brazilija : Nemčija 45:55.

Tudi Nemčija se je prebila v četrti zaporedni polfinale SP, kar je v nemški javnosti rezultatsko že sprejeto kot uspeh. S predstavami Nemci na SP sicer niso navdušili, a kdo od favoritov je? Zanimivo bo videti, ali bo Joachim Löw tudi tokrat premešal zasedbo. Le malokdo si drzne napovedati udarno enajsterico “elfa”. Rotiranje nemškega selektorja po malem načenja živce tudi nemškim privržencem, ki so na četrtfinalni tekmi vendarle dočakali enajsterico s klasičnim napadalcem in Philippom Lahmom na položaju bočnega branilca. Najboljši nemški strelec Thomas Müller po štirih golih v skupinskem delu v izločilnih dvobojih še ni zadel. Mož odločitve s Francozi je bil centralni branilec Mats Hummels.

Brazilci še upajo

Tudi Brazilce sta v polfinale z zadetkoma popeljala obrambna igralca Thiago Silva in David Luiz, ki je dosegel edini brazilski gol že na tekmi osmine finala proti Čilu. Prvega zaradi parnih rumenih kartonov danes ne bo v zasedbi. Tako Brazilci kot Nemci so zadetke v četrtfinalnih obračunih dosegli iz prekinitev, ki bi utegnile biti ključne tudi za razplet polfinala. Brazilska udarna enajsterica je bila za razliko od nemške na mundialu vnaprej znana. Scolari jo je menjal, če je moral. Tokrat bo zaradi poškodb in kartonov primoran v kar nekaj rošad. Glavno vprašanje je seveda, kdo bo zaigral namesto poškodovanega Neymarja. Njegovega nesrečnega slovesa od SP Brazilci, še vedno ne morejo preboleti. Zdravniško osebje reprezentance je zavrnilo špekulacije o Neymarjevi čudežni vrnitvi na igrišče na morebitni finalni tekmi. Če bi zaigral s počenim vretencem, bi lahko resnično ogrozil nadaljnjo športno pot, pravi stroka.

Scolari je preigral več scenarijev. Nezamenljivega Neymarja bi lahko zamenjala Willian ali Bernard. Opcija je tudi Ramires. Težko je verjeti, da bo Scolari zamenjal igralni sistem, ni pa nemogoče. V tem primeru bi okrepil sredino še z enim defenzivnim vezistom. V moštvo se po odsluženi kazni vrača član nemškega Wolfsburga Luiz Gustavo, ki bo gotovo zaigral v udarni enajsterici. Ali bo ob njem Paulinho ali Fernandinho ali kar oba, pa bomo še videli. V obrambi bi utegnil Thiaga Silvo nadomestiti še en “Nemec”, Dante. Nogometaš Bayerna bo na igrišču prekrižal moči s kopico soigralcev, ki tvorijo jedro nemške reprezentance.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano