Pričakujem še več užitkov

Svoje vtise po dvobojih osmine finala in pred četrtfinalnimi obračuni je strnil bistriški trener Dejan Djuranović, ki je v pretekli sezoni popeljal Kalcer Radomlje v prvo ligo.

Dejan Djuranović
Dejan Djuranović 

NOVA GORICA > “Skupinski favoriti so sicer upravičili pričakovanja, a tekmeci so jim nudili čvrsti odpor. V osmini finala smo videli kopico privlačnih in negotovih razpletov. Takšen trend pričakujem tudi v nadaljevanju izločilnih bojev,” je pojasnil Dejan Djuranović, ki se nadeja še več nogometnih užitkov.

> Zakaj je svetovno prvenstvo (SP) v Braziliji tako zanimivo?

“Skupnega imenovalca ni, dejavnikov je več. Domnevam, da imajo velik vpliv vremenske razmere, pri čemer so opazne razlike v dinamiki med tekmami podnevi in zvečer. Ameriške reprezentance se bolje znajdejo oziroma so bolj konkurenčne evropskim. Ali temu botruje tudi večji tekmovalni oziroma nacionalni naboj ali tudi izžetost nekaterih evropskih nogometašev, težko presodim. Kar je moč zatrditi, je vnovična uveljavitev taktičnega modela 3-5-2, ki se po potrebi v obrambi preoblikuje v sistem s petimi branilci.”

> Kateri izmed izločilnih obračunov je na vas pustil doslej najmočnejši vtis. Boste koga pogrešali v osmini finala?

“Čile in Grčija bi se lahko prebila naprej, kar ne bi bilo krivično. Tudi Alžirija je bila prikupna, a vsak od četrtfinalistov je napredoval z razlogom. Najbolj me je prevzela zadnja tekma osmine finala med Belgijo in ZDA.”

> Jutrišnji, prvi četrtfinalni dan, ponuja celinska obračuna. Komu pripisujete prednost?

“V južnoameriškem dvoboju je papirnati favorit Brazilija, po videnem pa Kolumbija. Gostitelji imajo na svoji strani tradicijo in izrazito pozitivno bilanco medsebojnih dvobojev, Kolumbijci pa so poletni in igrivi. Tekma bo v večernem terminu, kar ponuja izhodišče za še privlačnejšo predstavo. Veliko zanimivega se obeta tudi na obračunu Nemčije in Francije. Francozi so po neuspehu na SP pred štirimi leti in negotovih kvalifikacijam očitno strnili vrste. Nemci so kljub nekaterim pomislekom kakovostni, močni in tudi telesno zelo dobro pripravljeni.”

> V soboto bo pod drobnogledom obračun Argentine in Belgije ...

“Argentinci tako kot Brazilci v osmini finala niso bili posebej prepričljivi. Pri Argentini vse stavijo na čvrst obrambni blok in napadalno trojko oziroma četverico, ki rešuje tekme. Imajo pa seveda Lionela Messija, ki jih lahko popelje prav do konca. Obračun Belgijcev in Argentincev bo zanimiv tudi iz taktičnega vidika. Verjamem, da bosta imeli ekipi več manevrskega prostora kot na prejšnjih tekmah, še posebej Belgija. Na drugi tekmi je favorit Nizozemska. Kostarika sicer ni brez možnosti, a menim, da bo pretehtala posamična kakovost Nizozemcev. Če se bo Arjenu Robbnu v napadu priključil še Robin van Persie, pa sploh.”

> Kdo vas je od posameznikov doslej najbolj presenetil?

James Rodriguez, ki za nogometne poznavalce sicer ni presenečenje. Potencial je izkazoval že v dresu Porta, v kolumbijski reprezentanci pa s svojimi zadetki in asistencami, skratka učinkovitostjo, naravnost navdušuje. Vidne predstave preostalih glavnih akterjev, od Messija in Neymarja do Robbna in Thomasa Müllerja, niso presenetljive.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano