Prepletanje interesov

Danes bomo dobili še preostale tri udeležence osmine finala v skupinah G in H, iz katere si je uvrstitev v izločilne boje že zagotovila Belgija.

Nemcem (v belih) dresih kaže zelo dobro v boju za napredovanje iz skupine G, Gancem precej manj
Nemcem (v belih) dresih kaže zelo dobro v boju za napredovanje iz skupine G, Gancem precej manj 

BRAZILIJA > V skupini G sta favorita za napredovanje pred zadnjim krogom Nemčija in ZDA. Neodločen izid ustreza obema. Že točka Nemcem prinaša prvo mesto v skupini, Američanom pa uvrstitev v izločilne boje. Ali lahko torej pričakujemo miroljubni remi nekdanjih sodelavcev in dobrih prijateljev Joachima Löwa in Jürgna Klinsmanna, ki sta pred osmimi leti na svetovnem prvenstvu (SP) v Nemčiji gostiteljem povrnila vlogo pomembnega igralca na svetovni nogometni sceni?

Klinsmann je nato zapustil selektorsko mesto elfa, nasledil pa ga je pomočnik Löw, ki je poskrbel za nadaljevanje vrhunskega niza Nemcev na velikih tekmovanjih. Klinsmann se je po neuspeli epizodi pri Bayernu vrnil v reprezentančne vode, a v Združenih državah Amerike, kjer si je nekdaj odlični napadalec nemške reprezentance ustvaril dom.

Na papirju ena najmočnejših skupin je v prvih dveh krogih potrdila svojo nepredvidljivost. Kot najšibkejši člen so se nekoliko presenetljivo izkazali Portugalci, ki so doživeli pravi križev pot na uvodni tekmi z Nemčijo. Ob rezultatski klofuti (0:4) so ostali še brez treh poškodovanih oziroma kaznovanih članov udarne enajsterice. Z načetim Cristianom Ronaldom so proti Američanom komajda izvlekli točko, s katero so ostali v igri za napredovanje. Njihove možnosti pa so bolj ali manj simbolične. Tako zaradi slabe razlike v golih kot zaradi tekmeca v zadnjem krogu, Gane, ki še upa na sanjski razplet. Afričani, ki so pred štirimi leti nesrečno izpadli v četrtfinalu, so po uvodnem porazu z Američani držali v šahu Nemce. “Elf” je rešil Miroslav Klose, ki je pri 36. letih znova potrdil, da ga občutek za gol ni zapustil. Napadalec Lazia se je na vrhu lestvice najboljših strelcev SP s 15 zadetki izenačil z Ronaldom, kaj lahko pa bi ga do konca turnirja tudi prehitel.

Vrstni red, skupina G - Nemčija (razlika v golih 6:2) in ZDA (4:3) po 4 točke, Gana (3:4) in Portugalska (2:6) po 1; H - Belgija (3:1) 6, Alžirija (5:4) 3, Rusija (1:2) in Koreja (3:5) po 1.

V skupini H si je napredovanje zagotovila Belgija, ki je tako upravičila vlogo papirnatega favorita. Afriško čast pa bi lahko rešila Alžirija, ki bi ji za napredovanje bržkone zadostoval že remi proti Rusiji. Gostitelji SP 2018 so na prvih dveh tekmah iztržili manj od pričakovanj. Po napaki izkušenega vratarja Igorja Akinfejeva so v prvem krogu proti Korejcem reševali točko, na dvoboju z Belgijci pa so v končnici tekme ostali praznih rok. Vsega skupaj so dosegli le en gol, ki ga je prispeval veteran in siceršnji džoker s klopi Aleksandr Keržakov. Za preboj dobro organiziranega obrambnega bloka Alžircev, ki ga je sezidal Vahid Halilhodžić, pa bo moral ruski selektor Fabio Capello povleči še kakšnega asa iz rokava. Teh očitno ne primanjkuje njegovemu kolegu na belgijski klopi Marcu Wilmotsu. Proti Korejcem, ki pred zadnjim krogom sicer še niso odpisani, bo bržkone predstavil še koga iz bogate zakladnice belgijskih upov.ALEŠ SORTA


Najbolj brano