Popravnega izpita ni več

Od danes, ko sta na sporedu prvi tekmi osmine finala svetovnega prvenstva, utegne biti vsak spodrsljaj usoden. Začenjajo se izločilni dvoboji, po katerih ni več popravnega izpita.

Arjen Robben (levo) je pred štirimi leti v osmini finala SP v Južni Afriki dosegel zadetek, Nizozemska pa je z 2:1 izločila Slovaško. Kako bo jutri proti Mehiki? Foto: Reuters
Arjen Robben (levo) je pred štirimi leti v osmini finala SP v Južni Afriki dosegel zadetek, Nizozemska pa je z 2:1 izločila Slovaško. Kako bo jutri proti Mehiki? Foto: Reuters

BRAZILIJA > Od 32 reprezentanc, ki so začele svetovno prvenstvo (SP), jih je po dveh tednih turnirja v Braziliji ostala polovica. Iz skupinskega dela se je v osmino finala prebilo po šest zasedb iz Evrope, pet iz Južne Amerike, tri iz nogometne cone, ki zajema Severno in Srednjo Ameriko, dve predstavnici pa sta iz Afrike. Prvi dan ponuja dva povsem južnoameriška obračuna, jutri pa bosta čast stare celine branili Nizozemska in Grčija.

V ponedeljek in torek bodo na sporedu še preostali štirje dvoboji osmine finala. Pari so - Francija : Nigerija, Nemčija : Alžirija, Argentina : Švica in Belgija : ZDA.

Danes na SP

> Brazilija : Čile (Belo Horizonte, 18). To bo ponovitev osmine finala s SP leta 2010, ki so ga prepričljivo s 3:0 dobili Brazilci. Po logiki stvari bi morali imeti gostitelji, ki so zadnjič klonili v tej fazi tekmovanja leta 1990, ko jih je ugnala Argentina, tokrat še lažjo pot do četrtfinala. A pozor! Čilenci so v predtekmovanju pokazali, da znajo in zmorejo. Tokrat Alexis Sanchez, Arturo Vidal in druščina sicer ne bodo imeli navijaške premoči na tribunah, s pomočjo katere so poslali domov Špance, motiva pa jim ne bo manjkalo. Tako kot tudi ne energije, ki jo izžareva selektor Jorge Sampaoli. Za Argentinca na klopi Čila bi bila zmaga nad Brazilci še posebej sladka. Možnosti za napredovanje - 70:30.

> Kolumbija : Urugvaj (Rio de Janeiro, 22). Kolumbijci so tudi brez pomoči Radamela Falcaa zanesljivo nanizali tri zmage in osvojili prvo mesto v sicer ne najbolj zahtevni skupini C. Glavno vprašanje pa je, koliko bodo Urugvajci pogrešali Luisa Suareza. Če je soditi po skupinskih obračunih, precej. Z izgnanim napadalcem Liverpoola v postavi so premagali Anglijo in Italijo, brez njega so klonili pred Kostariko. Zdaj mora stopiti v ospredje Edinson Cavani, ki je v Paris Saint-Germainu v senci Zlatana Ibrahimovića, v reprezentanci pa se je prelevil v Suarezovega asistenta. Kolumbija? Na SP se nikdar še ni prebila v četrtfinale. Pod taktirko Joseja Pekermana na klopi in Jamesa Rodrigueza na igrišču se ji ponuja lepa priložnost, a trdoživega Urugvaja, ki bo igral tudi za Suareza, ne gre odpisati. 55:45.

Ker Fifa očitno ne želi novih očitkov, da pomaga gostiteljem prvenstva, sploh po blamaži Japonca Juičija Nišimure na uvodni tekmi s Hrvaško, je za delivca pravice na dvoboju Brazilija : Čile določila Angleža Howarda Webba, ki je sodil finale prejšnjega SP. Tekmo med Kolumbijo in Urugvajem bo sodil drugi ugleden evropski sodnik, Nizozemec Björn Kuipers, ki mu je bilo zaupano letošnje finale lige prvakov.

Jutri na SP

> Nizozemska : Mehika (Fortaleza, 18). Morda najbolj vznemirljiv par osmine finala. Statistično je to obračun najboljšega napada proti najboljši obrambi, a številke še zdaleč ne povedo vsega. Nizozemci blestijo z bliskovitimi protinapadi, a tudi Mehičani ne zaostajajo prav veliko. Nizozemci imajo v svojih vrstah udarni ofenzivni dvojec Arjen Robben-Robin van Persie, Mehičani, ki se končno želijo prebiti prek magične meje osmine finala, pa vratarja Guillerma Ochoo. To bo tudi obračun reprezentanc, ki gojita enak ali zelo podoben igralni model. Mehičani stavijo na 3-5-2, Nizozemci pa na 3-4-1-2 z Weslejyem Sneijderjem za napadalcema. Na tribunah bo več Mehičanov, a precej bo tudi privržencev v oranžnih dresih. 50:50.

> Kostarika : Grčija (Recife, 22). Kostarika je največje presenečenje skupinskega dela, kjer je preživela skupino smrti s tremi svetovnimi prvaki. Osvojila je celo prvo mesto. Na grška vstajenja smo že vajeni. Grki, ki s svojim upočasnjenim ritmom parajo živce tekmecem in nogometnim navijačem po svetu, so še vedno v igri, potem ko so slovo vzeli Španci, Italijani, Angleži in Portugalci. No, en Portugalec je ostal, a na klopi Grkov. Fernanda Santosa smo spoznali tudi v Novi Gorici, kjer je pred desetimi leti popeljal atenski AEK do ligaškega dela tedanjega pokala UEFA. Po slovesu Otta Rehhagla je leta 2010 sedel na klop Grčije, s katero se je pred dvema letoma uvrstil v četrtfinale evropskega prvenstva. S prebojem v izločilne boje je že postavil nov grški mejnik na SP. Mu bo uspelo še enega? 40:60.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano