Ponižani in ugriznjeni

Slovo Italije po skupinskem delu svetovnega prvenstva je sprožilo tektonske spremembe. Naši zahodni sosedje že iščejo novega selektorja in predsednika nogometne zveze.

Krvnik Luis Suarez (desno) in žrtev Giorgio Chiellini (levo) Foto: Eurosport.Com
Krvnik Luis Suarez (desno) in žrtev Giorgio Chiellini (levo) Foto: Eurosport.Com

NATAL > Ponižani in ugriznjeni. Tako bi lahko zaobjeli stanje duha in telesa v italijanski reprezentanci, ki je še drugič zapored izpadla po skupinskem delu svetovnega prvenstva (SP). Po tovrstnem neuspehu, navkljub zahtevni skupini, je odstop selektorja v Italiji skoraj samoumevna poteza. Povlekel jo je tudi Cesare Prandelli, ki je malo pred začetkom SP podaljšal pogodbo še za dve leti. Sledil mu je tudi predsednik krovne organizacije Giancarlo Abete. ”Naredili smo vse, kar je bilo v naših močeh. Izrabili smo vse trenutne potenciale italijanskega nogometa. Moj odstop je nepreklicen. Upam, da si bo Prandelli premislil,” je povedal Abete. Ob upoštevanju Prandellijevega značaja in razpoloženja v javnem mnenju je za to malo možnosti.

Slika ugriza Luisa Suareza (na desni) je pristala na naslovnicah vseh svetovnih medijev. Proti napadalcu Urugvaja je FIFA že sprožila disciplinski postopek. “To so običajne nezgode na igrišču, ki bi morale tam tudi ostati,” se je odzval Suarez, ki ne slovi samo po nogometnih mojstrovinah, pač pa tudi po posebnem načinu obračunavanja s tekmeci. To je že njegov tretji zabeleženi ugriz. Ko je bil še član Ajaxa leta 2010, jo je skupil nogometaš PSV Eindhovna Otman Bakkal, aprila leta 2013 je v dresu Liverpoola ugiznil branilca ChelseajaBranislava Ivanovića, v torek pa je bil na vrsti italijanski reprezentant Giorgio Chiellini (levo). Suarez včeraj ni treniral z reprezentanco. ASO

Iščejo se že nasledniki. Za selektorski stolček naj bi imela najmočnejše reference Massimiliano Allegri in Roberto Mancini, ki nimata klubskih obveznosti. Med kandidati se omenja tudi Luciana Spallettija. Kdorkoli bo nasledil Prandellija, bo imel težko delo. Andrea Pirlo je napovedal reprezentančno upokojitev, kapetan Luigi Buffon je bolj vztrajen, a je bil po izpadu vidno razočaran nad odnosom do reprezentančnega dresa nekaterih mlajših soigralcev. Glavna tarča kritik navijačev je seveda Mario Balotelli, ki je bil po obetavnem uvodu z Anglijo, velik dolžnik na obračunih s Kostariko in Urugvajem. Balotelli je sicer včeraj prek družabnih omrežij ostro zavrnil vse kritike na svoj račun.

Razplet v skupini F je pričakovan - naprej sta se uvrstili Argentina (9 točk) in Nigerija (4), ki sta se včeraj pomerili za prvo mesto v skupini. Argentina je slavila s 3:2. Tekma med BiH in Iranom, ki je potreboval zmago in porazu Nigerije, se je končala s prvo zmago BiH na SP s 3:1.

Tudi mehiški sodnik Rodriguez Moreno naj bi prestrogo izključil Claudia Marchisia in spregledal vampirski ugriz Luisa Suareza, a tokrat so si strokovni komentatorji domala enotni. Ob vseh napakah selektorja in igralcev naj bi bil rezultatski polom predvsem ogledalo stanja v italijanskem klubskem nogometu, kjer se križajo različni interesi, klubi pa zanemarjajo razvoj v lastnih podmladkih in kopičijo tuje igralce dvomljive kakovosti. Najvišjo ceno pa plačuje izbrana vrsta z vse ožjim naborom nogometašev reprezentančnega kova. Potrebne so korenite spremembe, ugotavljajo komentatorji.

ASO


Najbolj brano