Nizozemci delajo največ prekrškov

Iz uradnih podatkih mednarodne nogometne zveze Fifa smo izbrali nekaj zanimivih statističnih kazalcev. Ti seveda ne dajejo popolnega vpogleda v uspešnost posameznih nogometašev in reprezentanc, lahko pa predstavljajo zanimiv dodatek za analizo doseženega.

Alžirci so si pod taktirko Vahida Halihodžića po remiju z Rusijo (1:1)  izborili zgodovinsko uvrstitev v osmino finala SP Foto: Julian Finney
Alžirci so si pod taktirko Vahida Halihodžića po remiju z Rusijo (1:1) izborili zgodovinsko uvrstitev v osmino finala SP Foto: Julian Finney

RIO DE JANEIRO > Kaže, da bo najboljši strelec presegel številko pet zadetkov, kolikor so jih najboljši potrebovali v Južni Afriki. Neymar, Leo Messi in Thomas Müller so že pri štirih zadetkih. Najbolj učinkovita reprezentanca je sicer Nizozemska z desetimi zadetki, najmanj golov (po enega) pa so dosegli Iran, Honduras in Kamerun. Največ golov sta prejela Avstralija in Kamerun (po 9), najmanj (po enega) pa Mehika, Kostarika in Belgija.

Italijanski nogometni strateg Fabio Capello je vknjižil še en neuspeh. Tokrat na klopi Rusije, ni pa se obnesel niti na angleški klopi. Prihodnja gostiteljica SP seje poslovila že po prvem delu tekmovanja. Svojo jezo je raje preusmeril na sodnike.

Edini, ki je doslej prispeval tri podaje za zadetke, je Kolumbijec Juan Quadrado. Največ strelov proti vratom je sprožil Cristiano Ronaldo (23), za njim sta Karim Benzema (20) in Asamoah Gyan (Gana, 18). Slednji je tudi nogometaš, ki je največkrat meril mimo vrat - enajstkrat. Brazilec Fred (7/7), Gervihno (Slonokoščena obala, 6/6) in WesleySneijder (6/6) so prav vse svoje poskuse usmerili v okvir vrat.

Sodniki so pokazali sedem neposrednih rdečih kartonov, dvakrat pa izključitev zaradi drugega rumenega kartona. Osem nogometašev je prejelo po dva rumena kartona, reprezentanca z največ opozorili je Slonokoščena obala (7), Največ prekrškov so naredili Nizozemci (68) pred Kostaričani (57), najmanj pa Argentinci (24) pred Nemci in Španci (po 28). Med posameznimi nogometaši so največ prekrškov naredili: Andranik Timotian (Iran, 12), Antonio Valencia (Ekvador, 11) in Muhamed Bešič (BiH, 10). Georgios Samaras je nogometaš, nad katerim je bilo storjeno daleč največ prekrškov (17). V tem statističnem kazalcu sledijo: Luiz Gustavo (10), Neymar (oba Brazilija, 9) in Jermaine Jones (ZDA, 8).

Največkrat so se v prepovedanem položaju znašli MarioBalotelli, Gyan, Van Persie in Müller (po petkrat), največ žog je izgubil Nani (Portugalska, 45), sledijo pa Ivica Olić, Marcos Rojo (Argentina) in Jermaine Jones (ZDA, vsi po 34). Največkrat je strele blokiral Vedran Čorluka (7), Ekvadorec Christian Noboa je to storil petkrat.

Med vratarji so največ obramb pričakovani zbrali vratarji slabših reprezentanc. Rekorder je Ekvadorec Alexander Dominguez z 18 obrambami. Vincent Enyema (Nigerija) jih je zbral 17, Charles Itandje (Gana) pa 15. Od vratarjev, ki so igrali po tri tekme, sta najmanj obramb zbrala Julio Cesar (Brazilija) in Stipe Pletikosa (po pet).

Po Fifinih statističnih podatkih je največ pretekel Američan Michael Bradley (38 km), drugi v tem elementu je Marcelo Diaz (Čile, 36,7), tretji pa Rus Viktor Fajzulin (35,8). Nogometaši, ki so razvili najvišjo hitrost, nad 33 kilometrov na uro, so: Serge Aurier (Slonokoščena obala), Alvaro Pereira (Urugvaj), Mario Balotelli, Dario Srna, Fabian Johnson (ZDA) in Angel di Maria. Največ kotov je izvedel Neymar (14), na drugem mestu je Miralem Pjanić (13). Največ podaj je izvedel Javier Mascherano (278) pred Tonijem Kroosom (260), Philipom Lahmom (252) in Andreo Pirlom (249). Največ stranskih avtov je izvedel Čilenec Maurizio Isla (41).

DES


Najbolj brano