Nizozemcem v Brasilii tretje mesto

V tekmi za tretje mesto na nogometnem svetovnem prvenstvu je Nizozemska v Brasilii premagala gostitelje Brazilce s 3:0 (2:0). Za Nizozemsko so zadeli Robin van Persie v 3. minuti z enajstmetrovke in David Blind v 17. minuti ter Georginio Wijnaldum v sodnikovem podaljšku.

Brazilska obramba (na fotografiji David Luiz) je tudi v tekmi za 
tretje mesto na svetovnem prvenstvu delala napake
Brazilska obramba (na fotografiji David Luiz) je tudi v tekmi za tretje mesto na svetovnem prvenstvu delala napake 

BRASILIA > Nizozemci so v boju za tretje mesto šok doživeli že pred tekmo, ko se je na ogrevanju poškodoval Wesley Sneijder, ki si je poškodoval stegensko mišico in na igrišču ga je zamenjal Jonathan de Guzman. Trener Louis van Gaal je tako po Nigelu de Jongu in Leroyu Feru ostal še brez tretjega igralca.

Nacionalni stadion, gledalcev 69.000, sodniki: Haimoudi, Etchiali (oba Alžirija), Achik (Maroko). Strelci: 0:1 van Persie (3., 11-m), 0:2 Blind (17.), 0:3 Wijnaldum (91.). Brazilija: Cesar, Maicon, Silva, David Luiz, Maxwell, Paulinho (od 57. Hernanes), Luiz Gustavo (od 46. Fernandinho), Ramires (od 73. Hulk), Oscar, Willian, Jo. Nizozemska: Cillessen (osd 90. Vorm), Kuyt, de Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind (od 70. Maat), Wijnaldum, Clasie (od 90. Veltman), Guzman, van Persie, Robben. Rumeni kartoni: Silva (2.), Fernandinho (54.), Oscar (68.); Robben (9.), de Guzman (36.).

A na igrišču so prvi šok doživeli Brazilci. Thiago Silva je Arjena Robbna po hitrem protinapadu zaustavil s prekrškom na robu kazenskega prostora, alžirski sodnik pa je po napaki brez oklevanja pokazal na belo točko, iz katere je zanesljivo zadel Manchestrov Robin van Persie. Novo napako brazilske obrambe in Davida Luiza je v 17. minuti kaznoval David Blind, ki je v kazenskem prostoru sam prišel do odbite žoge in jo neoviran zabil v gol.

Brazilci so imeli nato več od igre, a bili povsem nenevarni v napadu. V 21. minuti je Oscar poskušal s strelom z razdalje, a ni resno ogrozil nasprotnih vrat. Isti igralec je v 38. minuti na desni strani ob robu kazenskega prostora izvajal prosti strel, njegovo nevarno podajo pa sta za malo zamudila David Luiz in Paulinho.

Tudi v drugem delu se je nadaljevala igra med obema kazenskima prostoroma, več od igre so imeli Brazilci. Prvi je bil v 60. minuti nevaren Ramires, a tudi tokrat ni šlo za res izdelano nevarno akcijo z odločni zaključkom. Osem minut kasneje so Brazilci zahtevali enajstmetrovko po prekršku nad Oscarjem, a je ta zaradi domnevnega simuliranja prejel rumeni karton. Nizozemci so z obrambno igro čuvali vodstvo in prežali na svoje priložnosti. Nevaren je bil predvsem Arjan Robben, ki je sejal strah v brazilskih vrstah. Ta je v 82. minuti prav tako zahteval novo enajstmetrovko, sodnikova piščalka pa je bila spet nema. Pogumno igro so Nizozemci kronali s tretjim zadetkom v sodnikovem podaljšku, ko je podajo z desne strani izkoristil Georginio Wijnaldum.

STA


Najbolj brano