Nemčija in Argentina tretjič

Za brazilske nogometne privržence še ni konec nočne more. Po nedeljskem finalu bodo morali morda zaploskati velikim tekmecem Argentincem, ki so v drugem polfinalu svetovnega prvenstva ugnali Nizozemsko po streljanju enajstmetrovk.

Argentinci so se tako razveselili uvrstitve v finale
Argentinci so se tako razveselili uvrstitve v finale 

SAO PAULO > Lionel Messi in soigralci so tako že preprečili tretji zaporedni evropski finale in novo poglavje v zgodovini svetovnih prvenstvih. Če bi se v polfinalu veselili Nizozemci, bi to že pomenilo, da bi katera od reprezentanc s stare celine sploh prvič slavila naslov prvaka na ameriških tleh. V nedeljo bomo na Maracani videli ponovitev finala iz leta 1990, a tudi iz leta 1986. V Mehiki so zmagali Argentinci, štiri leta pozneje v Italiji pa Nemci. To sta bila zadnja svetovna naslova za finalista 20. SP v Braziliji. Nemčija jih ima štiri, Argentina pa dva.

Argentina se je še petič prebila v finale svetovnega prvenstva po letih 1930, 1978, 1986 in 1990.

Zadnji medsebojni obračuni na SP so pripadli Nemcem. Reprezentanci sta se dvakrat zapored pomerili v četrtfinalu. Pred osmimi leti v Nemčiji so gostitelji s precej sreče in sodniške pomoči slavili po enajstmetrovkah, na prejšnjem SP v Južni Afriki pa so bili Nemci precej bolj prepričljivi. Zmagali so kar s 4:0. Tudi razvoj dogodkov v Braziliji in zlasti polfinalni razplet nagibata tehtnico na stran Nemcev, ki so se od leta 2006 na petih velikih tekmovanjih vselej prebili vsaj v polfinale, dvakrat pa tudi v finale. Argentinska bera je skromnejša. Na SP 2006 in 2010 so jih v četrtfinalu, kot smo že navedli, izločili Nemci. Leta 2007 so bili finalisti pokala Amerike, kjer so jih s 3:0 zmleli Brazilci. Štiri leta pozneje, ko so bili v vlogi gostitelja Copa Americe, pa so se poslovili že v četrtfinalu, ko jih je po enajstmetrovkah ugnal Urugvaj.

Argentina od SP leta 2006 ni dobila izločilnega dvoboja proti najbolj slovitim reprezentancam oziroma izbranim vrstam, ki se lahko pohvalijo z naslovom svetovnega prvaka. V Braziliji sta ji žreb in razvoj dogodkov prizanašala. Dosedanji švicarski in belgijski domet je bil po teh statističnih parametrih skromen. Višje v tej hierarhiji seveda sodijo Nizozemci, ki pa prav tako še nimajo lovorike na SP. Nemci so v četrtfinalu izločili nekdanje svetovne prvake Francoze, v polfinalu pa Brazilce. Nemci so se v polfinalu poigrali z gostitelji, Argentinci pa bodo imeli po telesno in duševno napornih 120 minutah z dodatkom enajstmetrovk proti Nizozemcem tudi en dan počitka manj v primerjavi s tekmeci.

Nemci so predvsem po zaslugi brazilske sedmice z naskokom najučinkovitejša ekipa na tem SP, v prid Argentincem pa gre podatek, da v treh izločilnih dvobojih še niso prejeli zadetka v rednem delu in podaljških. Podprla jih bo tudi številčna armada argentinskih privržencev. Po drugi strani pa bo zanimivo videti in slišati, če se bodo navijaško opredelili Brazilci, ki bi lahko občutno ublažili argentinsko premoč na tribunah Maracane.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano