Nemci po podaljških strli odpor žilavih Alžircev

Nemška nogometna reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v Braziliji danes v Porto Alegreju po podaljških premagala Alžirijo z 2:1 (0:0, 0:0).

 Thomas Müller se tokrat ni vpisal med strelce, a je moštvo prvega strelca “elfa” v Braziliji vseeno napredovalo  Foto: Wikipedia
Thomas Müller se tokrat ni vpisal med strelce, a je moštvo prvega strelca “elfa” v Braziliji vseeno napredovalo  Foto: Wikipedia

PORTO ALEGRE > Alžirija je svojo krstno tekmo osmine finala na svetovnem prvenstvu odigrala sijajno, predvsem v prvem polčasu je pošteno namučila favorizirano Nemčijo.

Številne neizkoriščene priložnosti na obeh straneh

Izbrance Vahida Halilhodžića so do zadetega gola ločile malenkosti: v 9. minuti je nemški vratar Manuel Neuer v zadnjem hipu blokiral strel Islama Slimanija, pet minut kasneje je egoizem Sofianeja Feghoulija preprečil alžirsko vodstvo, v 17. minuti je Slimani z glavo dosegel gol, a ga je sodnik razveljavil zaradi prepovedanega položaja, le minuto kasneje pa je Faouzi Ghoulam z leve strani streljal mimo tekmečevih vrat.

Stadion Beira-Rio, gledalcev 43.000, sodniki: Ricci, De Carvalho, Van Gasse (vsi Brazilija). Strelci: 1:0 Schürrle (92.), 2:0 Özil (120.), 2:1 Djabou (121.). Nemčija: Neuer, Boateng, Mertesacker, Mustafi (od 70. Khedira), Höwedes, Schweinsteiger (od 109. Kramer), Lahm, Kroos, Özil, Müller, Götze (od 46. Schürrle). Alžirija: Mbolhi, Mandi, Halliche (od 97. Bougherra), Belkalem, Ghoulam, Taider (od 78. Brahimi), Mostefa, Lacen, Feghouli, Slimani, Soudani (od 100. Djabou). Rumena kartona: Lahm; Halliche.

Nemci so imeli kljub izdatni premoči v posesti žoge - v prvem polčasu je razmerje znašalo 68:32 v korist “elfa” - dve priložnosti, strnjene tekmečeve obrambe pa niso zlomili. Zvit lob strel Mesuta Özila iz 24. minute je alžirski vratar Rais Mbolhi s konicami prstov zaustavil, v še večjih težavah pa se je znašel v 40. minuti, ko je Toni Kroos sprožil močan strel z 20 metrov, a je Mbolhi njegov strel ubranil, prav tako pa “odpadek” Maria Götzeja v nadaljevanju akcije.

Alžirci manj nevarni v drugem polčasu

V drugi polovici so na igrišču zagospodarili izbranci nemškega selektorja Joachima Löwa, ki je med odmorom v garderobi pustil Götzeja, namesto njega pa je vstopil Andre Schürrle. Igralec Chelseaja je že v tretji minuti nadaljevanja imel priložnost za gol, njegov strel z desetih metrov pa so Alžirci blokirali v zadnjem trenutku. Po kotu je Mbolhi ukrotil strel z glavo Shkodrana Mustafija, še bolj pa se je izkazal v 55. minuti, ko je z bravurozno obrambo zaustavil strel nemškega kapetana Philippa Lahma z 20 metrov.

V prvem polčasu izjemni Halilhodžićevi izbranci v drugem niso bili več tako zelo nevarni, tudi njihova strnjena obramba je začela kazati znake slabosti. Alžirci pa so kljub veliki želji in živemu spominu na “sramoto iz Gijona”, ko naj bi se Nemci in Avstrijci dogovorili za izid, ki je obema omogočil napredovanje v osmino finala na SP v Španiji leta 1982, občasno tudi ogrozili v rednem delu vselej pravočasnega Neurja.

Nemci so v končnici tekme znova pritisnili z vso močjo, med 80. in 82. minuto pa se je v glavni vlogi znašel Thomas Müller. Prvi strelec “elfa” v Braziliji najprej ni izkoristil sijajen predložek Samija Khedire z desne strani, njegov strel z glavo je Mbolhi refleksno zaustavil, dve minuti kasneje pa je Müller streljal mimo vrat. Alžirski vratar je v 90. minuti zaustavil tudi poskus z glavo Bastiana Schweinsteigerja, zadnji pravi poskus Nemcev v rednem delu.

Müller tokrat ni zadel, a je podal za gol Nemcev

Začetek prvega podaljška se je začel po okusu Nemcev, Müllerjevo podajo z leve strani pa je na najboljši možni način izkoristil Schürrle in popeljal svoje soigralce do vodstva. Alžirci so se v nadaljevanju odprli, Halilhodžić je v igro poslal še dva napadalca, Nemci pa so končno dobili prostor v napadu. V 99. minuti je strel Müllerja švignil mimo vrat, le dve minuti kasneje pa so zagrozili tudi Alžirci, po kotu z leve strani pa je strel Mehdija Mostefaja z desetih metrov zletel mimo leve vratnice Neurja. V nadaljevanju so se Alžirci trudili po najboljših močeh, a so Nemci že v kali zatrli njihove poskuse po izenačujočem golu. V sami končnici so Nemci prek bledega Mesuta Özila povišali na 2:0, v izdihljajih tekme pa je končni izid postavil Abdelmoumene Djabou.

STA


Najbolj brano