Nemci osvojili prvo mesto v skupini G

Nogometaši Nemčije so v tretjem krogu predtekmovanja svetovnega prvenstva v Braziliji (skupina G) premagali ZDA z 1:0 (0:0) in tako osvojili prvo mesto v skupini.

Miroslav Klose Foto: Wikipedia
Miroslav Klose Foto: Wikipedia

RECIFE > Reprezentanci Nemčije in ZDA sta imeli pred tekmo obe enaki možnosti za osvojitev prvega mesta v skupini, z enakim številom točk je obe ekipi v nadaljevanje peljal remi. A oba trenerja, tudi selektor ZDA Jürgen Klinsmann je po rodu tako kot nemški strateg Joachim Löw Nemec, sta pred dvobojem zatrjevala, da ne bo varčevanja in taktiziranja ter da si oba želita zmage ter s tem prvega mesta v skupini. Obema reprezentancama je sicer nekoliko ponagajalo tudi vreme, saj je deževalo vso tekmo in tudi že pred njo, tako da je bila preizkušnja v Recifeju nekaj časa tudi pod vprašajem.

Löw je tako na klopi ob začetku pustil "večnega" Miroslava Kloseja in nekoliko premešal izbrano vrsto. Sami Khedira in Mario Götze sta začela na klopi, medtem ko je na igrišče postavil prekaljena Bastiana Schweinsteigerja in Lukasa Podolskega. Na drugi strani je Klinsmann prav tako naredil nekaj sprememb v prvi postavi, tako je na klopi ostal Geoff Cameron, ki ga je zamenjal Omar Gonzalez, Jermaine Jones pa je zamenjal Alejandra Bedoyo.

V prvem polčasu se je ob malo priložnostih že zdelo, kot da sta se trenerja res potihoma dogovorila za "trening-tekmo" in da se bo dvoboj končal brez zadetkov. Čeprav je nekaj poskusov bilo z obeh strani, pa so bili ti videti, kot da so izvedeli zgolj s polovico moči. A drugi polčas je spremenil potek srečanja. Nemci so v 55. minuti povedli, potem ko se je obrestoval njihov nalet na ameriški gol. Varovanci Löwa so imeli terensko premoč, prišli pred vrata Tima Howarda, ki je še uspešno posredoval ob močnem strelu Pera Mertesackerja. A ameriški vratar je žogo le odbil na nogo Thomasa Müllerja, ki je z močnim strelom v desni Howardov kot le premagal ameriškega čuvaja mreže za vodstvo z 1:0.

Američani so do konca tekme še poskušali izid izenačiti, a jim je vedno znova zmanjkalo idej, kako uspeti z zaključnim strelom, na drugi strani pa so se s končnim izidom očitno sprijaznili tudi nemški reprezentanti. Tekmo je ob koncu popestril le še navijač, ki je presenetil varnostnike in stekel na igrišče. V sodnikovem podaljšku je imel priložnost še Alejandro Bedoya, a je Phillip Lahm žogo izbil.

Pernambuco Arena, gledalcev: 43.000, sodniki: Irmatov, Rasulov (oba Uzbekistan), Kohkarov (Kazahstan).

Strelec: 1:0 Müller (55.).

Nemčija: Neuer, Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes, Schweinsteiger (od 76. Götze), Lahm, Kroos, Özil (od 89. Schürle), Müller, Podolski (od 46. Klose).

ZDA: Howard, Johnson, Gonzalez, Besler, Beasley, Beckerman, Jones, Zusi (od 84. Yedlin), Bradley, Davis (od 59. Bedoya), Dempsey.

Rumeni kartoni: Hövedes; Gonzalez, Beckerman.

Rdeč karton: /.

STA


Najbolj brano