Messi še ne pogreša družbe

Danes sta na sporedu preostala obračuna osmine finala na svetovnem prvenstvu. Za uvod se bo Argentina pomerila s Švico, zadnjega četrtfinalista pa bomo dobili po obračunu Belgije in ZDA.

Kapetan Clint Dempsey (levo) je še vedno eden od ključnih igralcev v ameriški reprezentanci Foto: Reuters
Kapetan Clint Dempsey (levo) je še vedno eden od ključnih igralcev v ameriški reprezentanci Foto: Reuters

BRAZILIJA > Če gre soditi po skupinskem izkupičku, potem se bosta v soboto v Brasilii merila Argentina in Belgija. Obe reprezentanci sta dobili vse tri dvoboje v svoji skupini, a s predstavami nista prepričali oziroma navdušili.

Na Messijev pogon

Formula za devet argentinskih točk je bila preprosta. Če zadeva Lionel Messi, zmaguje tudi Argentina. Najbolj izpostavljen zvezdnik na svetovnem prvenstvu v Braziliji je s štirimi goli za zdaj upravičil pričakovanja svojih privržencev. Precej bolj kot argentinska zasedba v celoti. Izbranci Alejandra Sabelle so se mučili z Bosno in Hercegovino ter še posebej z zaprto postavitvijo Irana. Pri tem so razkrili, da v zvezni vrsti manjka ščepec ustvarjalnosti in lucidnosti, napadu, ki je na papirju najmočnejši del zasedbe, pa udarnosti.

Statistika pove vse: Argentinci so v skupini dosegli šest golov. Ob Messiju se je med argentinske strelce vpisal le še branilec Marco Rojo iz prekinitve. Šesti argentinski zadetek je bil avtogol. Čas je, da se odpre še komu. Argentini napadalne raznovrstnosti kljub poškodbi Sergia Agüera ne manjka. Kakor tudi ne Belgijcem, ki so bili na uvodnih treh tekmah še manj učinkoviti. Štirje goli, ki so jih prispevali štirje različni strelci, niso hvalevreden izkupiček, a zadosten za tri zmage. Belgijska moč se za zdaj bolj kaže v obrambni trdnosti oziroma kompaktnosti. Belgijci so na turnirju edina preostala reprezentanca, ki ni prejela gola iz igre, Thibaut Courtois je prvič in zadnjič klonil iz enajstmetrovke v uvodnem krogu proti Alžircem, ki pa tako kot Rusi in Korejci ne slovijo po ofenzivnem potencialu.

Kostarika je v osmini finala z igralcem manj ob izteku rednega prejela prvi gol iz igre, s katerim so Grki izenačili na 1:1, a vseeno napredovala med osem najboljših na SP za največji reprezentančni uspeh v zgodovini kostariškega nogometa. V sobotnem četrtfinalu se bo v Salvadorju pomerila z Nizozemsko.

Danes na SP

> Argentina : Švica (Sao Paulo, 18) Tudi Švicarji imajo svojo različico Messija, sicer kosovskega rodu. Xherdan Shaqiri je natresel tri zadetke Hondurasu. Skupno so na prvih treh tekmah izbranci Ottmarja Hitzfelda dosegli sedem golov, enega več kot Argentinci. Bolj zaskrbljujoč je podatek, vezan na drugo tekmo v skupini in poraz s Francozi. Tekmeci so vodili že s 5:0, preden so Švicarji dosegli častna gola. Dvoboj s trikolorji je razkril precej švicarskih pomanjkljivosti v obeh fazah igre. Priložnosti in streli so se vrstili kot po tekočem traku. Če bi bil izid 10:5, ne bil nihče začuden nad razpletom. Švicarji z močnim balkanskim pridihom so sicer igrivi in kombinatorni, kar je voda na mlin Argentincem. Da bi se postavili v obrambne okope in disciplinirano zdržali 90 minut, pa je malo verjetno. Možnosti - 65:35.

> Belgija : ZDA (Salvador, 22). Američani so od leta 1990 redni udeleženci SP, pri čemer jim ni pomembno zgolj sodelovati, pač pa tudi tekmovati in zmagovati. Uvrstitev Američanov v izločilne boje ni več nobeno presenečenje, nogomet pa v ZDA postaja čedalje bolj priljubljen. Potenciala ne manjka. Dobro se je prijela tudi severnoameriška poklicna liga, v kateri igra vse več nekdanjih zvezdnikov evropskega nogometa. Tudi reprezentanco gre jemati resno. Nenazadnje je preživela eno najzahtevnejših skupin in poslala domov četrto reprezentanco s svetovne lestvice, Portugalsko in četrtfinalistko zadnjega SP, Gano. Kljub odsotnosti Landona Donovana imajo Američani kopico na reprezentančnih tekmah prekaljenih igralcev. Vprašanje pa je, če bo to dovolj proti novemu belgijskemu valu. Na igrišču ga vodi Eden Hazard, ki se je doslej izkazal v vlogi asistenta. Čakamo še na strelski izbruh. Možnosti - 60:40.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano