Majhni so lahko tudi veliki

Bodo Belgijci prekrižali račune Argentincem, lahko Kostarika uprizori še eno senzacijo proti Nizozemcem? To sta glavni vprašanji pred preostalima četrtfinalnima tekmama svetovnega prvenstva.

Klaas Jan Huntelaar je proti Mehiki dosegel odločilni zadetek 
za preboj v četrtfinale
Klaas Jan Huntelaar je proti Mehiki dosegel odločilni zadetek za preboj v četrtfinale 

BRAZILIJA > Tri palčice in velikanka. Tako bi lahko napovedali sobotna četrtfinalna obračuna, če bi upoštevali zgolj površino štirih držav. Argentini po velikosti pripada osmo mesto na svetovnem zemljevidu. Seštevek površin Nizozemske, Belgije in Kostarike pa bi komaj zadostoval za uvrstitev med 100 največjih držav. Velikost torej še zdaleč ni vse. Najboljši primer imamo kar doma. Slovenija se je v svoji kratki samostojni zgodovini dvakrat prebila na svetovno prvenstvo (SP). Majhni imamo torej druge primerjalne prednosti, le poiskati in izkoristiti jih je treba na ustrezen način. Kaj si torej lahko obetamo danes na igrišču?

> Argentina : Belgija (Brasilia, 18). To bo ponovitev polfinalnega obračuna s SP leta 1986. Argentinske vajeti je imel takrat čvrsto v rokah in nogah Diego Maradona, ki je z dvema zadetkoma potopil Belgijce in jih nato v finalu popeljal do drugega in zadnjega naslova prvaka. Tudi Belgija je bila takrat sijajna, zlasti v izločilnih bojih. V osmini finala je po podaljških preskočila Sovjetsko zvezo, ki je bila dve leti kasneje finalistka evropskega prvenstva. V četrtfinalu pa je po streljanju enajstmetrovk ugnala še zelo močno Španijo, ki je z imenitno strelsko izvedbo Emilia Butraguena (štirje zadetki) v osmini finala izločila Dansko. Vincenzu Scifu in soigralcem sta podviga vzela preveč moči, da bi lahko sneli še skalp Argentine, ki je imela v svojih vrstah Maradono v najboljši izvedbi.

Belgija in Kostarika sta na prvih štirih tekmah prejeli le po dva zadetka v rednem delu in podaljških. Le po eden je bil iz igre, drugi je padel iz enajstmetrovk.

Brez Maradone bi se argentinska zgodba na mundialu 1986 končala že v četrtfinalu proti Angliji. Lionel Messi je na tokratnem SP moral nositi Argentince do zmag že v predtekmovanju in osmini finala. Proti letečim Belgijcem bo potreboval tudi pomoč soigralcev. Statistika razkriva marsikaj. Od sedmih argentinskih golov je Messi prispeval štiri, poskrbel pa je tudi za ključno asistenco na tekmi proti Švici. Belgijci so pravo nasprotje. Pod šest golov se je podpisalo šest različnih strelcev. Najvidnejšega posameznika Edena Hazarda (še) ni med njimi. Argentinci bodo imeli množično podporo s tribun, a je vprašanje, ali bo zadostovala. Možnosti za napredovanje - 45:55.

> Nizozemska : Kostarika (Salvador, 22). Nizozemci so za začetek opravili s svetovnimi prvaki Španci, po zmagi nad Avstralijo pa sta padla še najbolj neugodna tekmeca Čile in Mehika. V četrtfinalu jih čaka še ena latinska reprezentanca, Kostarika, ki prav tako stavi na igralni model 3-5-2. Pri največjem presenečenju SP je seveda poudarek na čvrsti obrambi, zato je največkrat v igri izpeljanka 5-4-1. Pri Kostariki ne gre zanemariti hitrega prehoda v napadalno polovico. Kostaričani premorejo posameznike, ki lahko tekmecem prinesejo veliko škode. Poraja se seveda vprašanje, koliko moči je Joelu Campbellu in soigralcem vzela bitka z Grčijo. Motiva ne bo manjkalo. Zlasti ne Bryanu Ruizu, za katerim ni ravno posrečena sezona pri PSV Eindhovnu.

Nizozemci? Glavna nevarnost bi utegnila biti podzavestno podcenjevanje oziroma vzvišenost, ki jih je v preteklosti že stala kakšne zmage. Tudi na SP, kjer so bili doslej že trikrat finalisti, a trikrat poraženi. Nizozemska pod taktirko Louisa van Gaala ne igra značilnega nizozemskega nogometa. Je pa najučinkovitejša ekipa na tokratnem SP, tudi zato ker se ne podreja strogo šablonam. Van Gaalu lahko očitajo marsikaj, je pa trener z izostrenim občutkom. Možnosti - 60:40.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano