Lionel Messi in Thomas Müller: obema manjka le še zmaga na SP

Pregovorno naj bi na velikih nogometnih tekmovanjih zmagoval kolektiv in ne posameznik, a se vseeno zdi, da bodo na današnji razplet finala odločilno vplivali najbolj izpostavljeni zvezdniki v obeh moštvih. Če je pri Argentincih vloga Lionela Messija prevladujoča, ima Thomas Müller za nemško reprezentanco drugačen pomen.

Lionel Messi
Lionel Messi 

KOPER > Mali mož iz Rosaria je tudi na tem svetovnem prvenstvu dokazal, da je najboljši nogometaš na svetu v tem desetletju. Naslov svetovnega prvaka bi odvrnil dvome še pri zadnjih nejevernežih, njega pa povzdignil ob bok nepozabnemu Diegu Armandu Maradoni. Slednji pred štirimi leti v vlogi selektorja Messiju ni priznal vodilne vloge na igrišču, selektor Sabella pa je argentinsko moštvo postavil okrog barcelonskega virtuoza. Dal mu je kapetanski trak, na njegovo željo pustil doma Carlosa Teveza, najbrž št. 3 ali št. 4 argentinskega nogometa, in predvsem predstavil koncept, v katerem je vse podrejeno Messiju. To se je izkazalo za učinkovito, čeprav tudi gavči v Braziliji niso pretirano navdušili. Vse tekme so dobili zgolj z golom razlike, polfinale pa so preskočili, čeprav v 120 minutah niso zmogli premagati nizozemskega vratarja.

Messi je doslej igral zelo racionalno. Ni trošil energije v dvobojih z nasprotnikovimi branilci kot na primer Neymar, marsikdaj je deloval celo neambiciozno, a je v odločilnih trenutkih prevzel odgovornost in izpeljal ključne poteze. A vseeno bi lahko kakšno fantastično potezo prihranil prav za konec.

Thomas Müller v elfu ni tako izstopajoč, morda tudi zato, ker ima okrog sebe vrhunske soigralce, s katerimi si nekako porazdeli breme odgovornosti, izvajanja prostih strelov, zaključevanja napadov. 24-letni Bavarec je zagotovo bolj kompleten nogometaš, saj je na primer en zadetek na tem SP dosegel tudi s svojo slabšo, levo nogo, s 186 centimetri višine je uporaben tudi v obrambnih nalogah, enako tudi pri visokih podajah v tekmečev kazenski prostor. Izjemno je uigran s svojimi soigralci iz Bayerna, ki predstavljajo jedro nemške reprezentance. Čeprav tri leta mlajši od Messija, je že blestel na SP v Južni Afriki, kjer je bil proglašen za najboljšega mladega igralca, s petimi zadetki pa si je tudi delil prvo mesto med strelci. Zdi se, da imajo Nemci v zvezni vrsti premoč, izvenserijske poteze, ki lahko odločijo zmagovalca, pa so bliže Argentincem.

V statistični primerjavi sta Messi in Müller kar podobna igralca. Po številu strelov, asistenc, zadetkih, izgubljenih žogah in prekrških, ki so bili storjeni nad njima, se bistveno ne razlikujeta. Nemški džoker nekoliko bolj sodeluje v obrambnih nalogah, o čemer pričajo storjeni prekrški (16:5) in pretečena razdalja (69:52). Müller je tudi hitrejši, Messi pa je uspešnejši podajalec, kar pomeni, da je učinek ekipe bolj odvisen od njega. Predvsem pri visokih podajah s strani in podajah v kazenski prostor je Argentinec bolj ploden.

Nekaj pa statistika ne razkriva: izjemno tehnično podkovanost argentinskega zvezdnika, sposobnost atraktivnega preigravanja in neverjetni timing oddaje žoge v pravem trenutku in na drugi strani izjemno uigranost Müllerja s soigralci, s katerimi lahko izkorišča prazne prostore in izmenjuje podaje z zavezanimi očmi. DENIS SABADIN


Najbolj brano