Konec grške nogometne pravljice

Nogometaši Kostarike so četrti četrtfinalisti svetovnega prvenstva v Braziliji. V tekmi osmine finala so danes v Recifeju po enajstmetrovkah premagali Grčijo s 5:3 (1:1, 1:1, 0:0).

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

RECIFE > V četrti tekmi osmine finala letošnjega SP sta nastopila vsaj na papirju najbolj presenetljiva udeleženca. Grki so si nastop priborili po preobratu na zadnji tekmi predtekmovanja proti Slonokoščeni obali, Kostarika pa nasploh velja za največjo senzacijo tega prvenstva. Srednjeameriška država je v konkurenci treh nekdanjih svetovnih prvakov (Urugvaj, Italija in Anglija) skupinski del končala celo na prvem mestu.

Kapetan grške nogometne reprezentance Giorgos Karagunis je po porazu Grčije proti Kostariki v osmini finala svetovnega prvenstva v Braziliji napovedal slovo od izbrane vrste. Sedemintridesetletni vezist je v 15 letih za grško reprezentanco zbral 139 nastopov in deset golov. "To je bila moja zadnja tekma za Grčijo. Želeli smo si ostati še kak teden ali celo več v Braziliji, a tega se zdaj ne da spremeniti," je dejal Karagunis, ki je z Grčijo leta 2004 osvojil naslov evropskega prvaka.

Nagrada za današnjo zmago je bila seveda velika, uvrstitev v četrtfinale, v katerem je boljšega iz tega dvoboja že čakala Nizozemska. Na koncu se je Grčija spet za las rešila, izsilila podaljšek, nato pa le klonila po enajstmetrovkah in Kostarika je dosegla daleč največji uspeh v zgodovini.

Pričakovanja, da bo dvoboj predvsem taktičen, brez izrazite nogometne lepote in da bo potekal med obema kazenskima prostoroma, so se večji del tekme tudi uresničevala. Kljub terenski premoči Grčije so bili Kostaričani v prvem delu enako nevarni oziroma nenevarni, tako da vratarja Keylor Navas in Orestis Katnezis nista imela prav veliko dela.

Edina prava akcija, po kateri je moral vratar res dobro posredovati, je bila grška v 37. minuti. Takrat je dolgo podajo Joseja Holebasa pred vrati ujel Dimitris Salpingidis, njegov strel iz bližine pa je vratar Kostarike z zadnjimi močmi z nogo še odbil v kot.

Občutek, da moštvi le čakata na enajstmetrovke, pa so nato hitro razbili Kostaričani v drugem polčasu. Tudi tega je sicer Grčija začela z nekoliko večjim pritiskom, ki pa je bil jalov. In ko so Kostaričani prvič prišli v bližino kazenskega prostora, so tudi povedli.

V 52. minuti je Joel Campbell prodrl po levi strani in nato podal v sredino, kjer je žogo na robu kazenskega prostora sprejel Bryan Ruiz; njegov strel niti ni bil najbolj močan, zato pa toliko bolj natančen in slabo postavljena grška obramba na čelu z vratarjem Karnezisom jo je lahko le s pogledom pospremila v mrežo.

Gol je vnesel nekaj več živahnosti, Grkom se je začelo bolj muditi, novo priložnost pa so začutili v 66. minuti, ko je Kostarika po drugem rumenem kartonu Duarteja ostala le z desetimi možmi. Grki so skušali tudi z menjavami v napadu spremeniti potek tekme, kar jim je uspelo prav na koncu.

Že v sodnikovem dodatku je namreč po strelu rezervista Gekasa vratar žogo še odbil, a natančno na noge Sokratisa Papastathopoulosa, ki jo je le še potisnil v gol s sedmih metrov.

V podaljšku so, tudi zaradi številčne prednosti, prevladovali Grki, ki so sprožili več strelov in imeli več poskusov iz kota, a poti do vrat niso več našli, čeprav je imel Mitroglou prav v 120. minuti izjemno priložnost, a je z nekaj metrov zadel le vratarja Navasa.

Še pred enajstmetrovkami je bil izključen grški selektor Fernando Santos, pri strelih z bele točke pa so bili sprva vsi strelci zelo natančni. Do tretje serije so vsi zadeli v polno, nato pa je v četrti Navas ubranil strel Gekasu. Zadnji kostariški izvajalec Michael Umana je imel mirne živce in svojo državo popeljal v nadaljevanje nogometne pravljice.

Stadion Arena Pernambuco, gledalcev 40.000, sodniki: Williams, Cream, Anaz (vsi Avstralija).

Strelci: 1:0 Ruiz (52.), 1:1 Papastathopoulos (90.); enajstmetrovke: Borges, Ruiz, Gonzalez, Campbell, Umana za Kostariko, Mitroglou, Christodoulopoulos, Holebas za Grčijo.

Kostarika: Navas, Gamboa (od 77. Acosta), Duarte, Gonzalez, Umana, Diaz, Ruiz, Borges, Tejeda (od 66. Cubero), Bolanos (od 83. Bolanos), Campbell.

Grčija: Karnezis, Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Holebas, Salpingidis (od 69. Gekas), Karagounis, Samaris (od 58. Mitroglou), Maniatis (od 78. Katsouranis), Christodoulopoulos, Samaras.

Rumeni kartoni: Duarte, Tejeda, Granados, Ruiz, Navas; Samaris, Manolas.

Rdeči karton: Duarte (66.).

STA


Najbolj brano