Fifa preiskuje Zunigov prekršek

Kolumbijski nogometni reprezentant Juan Zuniga, ki je na petkovi četrtfinalni tekmi svetovnega prvenstva v Braziliji z grobim prekrškom poškodoval prvega brazilskega zvezdnika Neymarja, si je ob gnevu brazilskih navijačev nakopal še preiskavo disciplinske komisije Mednarodne nogometne zveze Fife.

Kolumbijski nogometni reprezentant Juan Zuniga, ki je na 
petkovi četrtfinalni tekmi svetovnega prvenstva v Braziliji z 
grobim prekrškom poškodoval prvega brazilskega zvezdnika 
Neymarja (skrajno desno), si je ob gnevu brazilskih navijačev 
nakopal še preiskavo disciplinske komisije Mednarodne 
nogometne zveze Fife Foto: Paul Gilham
Kolumbijski nogometni reprezentant Juan Zuniga, ki je na petkovi četrtfinalni tekmi svetovnega prvenstva v Braziliji z grobim prekrškom poškodoval prvega brazilskega zvezdnika Neymarja (skrajno desno), si je ob gnevu brazilskih navijačev nakopal še preiskavo disciplinske komisije Mednarodne nogometne zveze Fife Foto: Paul Gilham

SAO PAULO > “Disciplinska komisija se posveča temu primeru, analizirala bo dogodek s tekme, pregledala tudi video posnetke in se odločila o ukrepih,” so sporočili iz Fife.

Neymar, ki ga je Juan Zuniga s kolenom udaril v hrbet, bo zaradi zloma vretenca moral izpustiti preostale tekme prvenstva.

Medtem pa prekaljenega brazilskega nogometnega stratega Luiza Felipeja Scolarija pred torkovo polfinalno tekmo z Nemčijo v Belo Horizonteju čaka precej mučno iskanje rešitve, kdo bo v brazilski izbrani vrsti nadomestil Neymarja.

Zunigi grozili s smrtjo

Po Urugvajcu Luisu Suarezu, ki je “zaslovel” z ugrizom rame nasprotnega igralca Giorgija Chiellinija, je Kolumbijec Juan Zuniga, ki je zlomil Brazilčevo hrbtenico, drugi nogometni zlobnež tokratnega mundiala. “Krvnik” največjega brazilskega nogometnega zvezdnika Zuniga je na družabnih omrežjih že prejel prve grožnje s smrtjo, čeprav se je takoj po tekmi opravičil z besedami, da ni nameraval poškodovati nasprotnega igralca.

Medtem ko brazilski tisk in ogorčena brazilska na vijaška javnost zahtevata, da Mednarodna nogometna zveza Zunigo, ki ga označuje za “atentatorja”, kaznuje tako, kot je kaznovala Suareza, pa ima brazilski selektor druge skrbi. Najti zamenjavo za s štirimi zadetki najučinkovitejšega brazilskega strelca.

Bo Neymarja nadomestil Willian?

Brazilija je sicer v polfinale napredovala z zmago nad Kolumbijo z 2:1, a je za napredovanje v predzadnji krog prvenstva plačala zelo visoko ceno. Scolariju so svoje “svetovalne usluge” nemudoma ponudili številni športni strokovnjaki in zanesenjaki, mediji pa so polni različnih scenarijev in napovedi možnosti za zasedbo izpraznjenega mesta v konici brazilskega napada.

Med možnimi zamenjavami se največkrat omenja napadalno usmerjeni vezist/krilec Chelseaja Willian, ki je dokazal, da je lahko učinkovit na obeh krilih, nevaren pa tudi po sredini, a nogometnim strokovnjakom kot njegovo največjo pomanjkljivost izpostavljajo neizkušenost, na mundialu je doslej dobil skromno minutažo ter se postavlja vprašanje, kako se bo lahko kosal z velikanskim pričakovanjem nove lovorike lačne brazilske javnosti.

Brez kapetana

Scolari bi lahko vrzel zapolnil tudi z 21-letnim Bernardom, ki je na tokratnem mundialu odigral več kot Willian, ali z Luizom Gustavom, ki se bo vrnil po koncu kazni in bo lahko skupaj s Fernandinhom in Paulinhom tvoril ustvaril zvezno vrsto, ki bi sejala nered v nemški obrambni vrsti ter uspešno prekinjala nemški napadalni ritem.

Uničevalec učinkovite nemške igre v napadu raje kot tvorec brazilskega na pada bi lahko bil tudi Ramires, ki bi lahko edini znal zaposliti kapetana nemške vrste Philippa Lahma. A to so samo špekulacije, zadnjo besedo bo imel selektor. Scolarijeva težava pa ne bo le Neymarjeva odsotnost, temveč tudi to, da bo zaradi drugega rumenega kartona manjkal kapetan Thiago Silva.

STA


Najbolj brano