Brazilci plesali po robu, a preživeli

Nogometna reprezentanca Brazilije je prvi četrtfinalist svetovnega prvenstva v Braziliji. V uvodnem dvoboju osmine finala so Brazilci v Belo Horizonteju po izvajanju enajstmetrovk premagali Čile s 3:2 (1:1, 1:1).

Brazilski zvezdnik Neymar Foto: Paulo Whitaker
Brazilski zvezdnik Neymar Foto: Paulo Whitaker

BELO HORIZONTE > V osmini finala ni več prostora za popravljanje napak, v igri na izpadanje pa so se že prvi dan predstavili domačini in eni najresnejših kandidatov za naslov Brazilci. Prireditelji prvenstva, od selecaa cela država malodane zahteva naslov svetovnih prvakov, so se pomerili s trdoživimi južnoameriškimi tekmeci iz Čila in na koncu po pravi drami po izvajanju enajstmetrovk odnesli celo kožo.

Prav na današnji dan pred štirimi leti je na SP v JAR Brazilija v osmini finala istega tekmeca premagala s 3:0, tokrat pa je bilo precej bolj napeto. Junaka sta domači zvezdnik Neymar, ki je zadel odločilni strel z bele točke, ter vratar Julio Cesar, ki je dva poskusa tekmecem ubranil. Tragična moža pa sta Čilenca Mauricio Pinilla s prečko v 120. minuti in Gonzalo Jara z vratnico v zadnji seriji enajstmetrovk.

Brazilija je na začetku sicer silovito pritisnila. Domači zvezdniki so bili nenehno nevarni za čilskega vratarja Claudia Brava in obrambo Čila, ki pa je dolgo časa vse poskuse uspešno odbijala. V 12. minuti je po posredovanju Mauricia Isle v kazenskem prostoru padel Hulk, a je sodnik Howard Webb le odmahnil z roko.

Do pričakovanega vodstva so Brazilci prišli v 18. minuti. Po podaji s kota je žogo Silva podaljšal na drugo vratnico, tam pa jo je David Luiz s kolenom in ob delni pomoči branilca Čila Gonzala Jare spravil v mrežo. Do takrat so si Čilenci pripravili le eno polpriložnost s podajo Alexisa Sancheza v sredino kazenskega prostora.

Sledil pa je šok za domače: po slabem izvajanju stranskega outa so Brazilci izgubili žogo, v le dveh potezah je prišla do Sancheza, ki je s strani odlično meril in premagal vratarja Julia Cesarja.

Nadaljevanje v drugem delu je ponudilo povsem drugačno zgodbo. Bolj ko se je tekma razvijala, bolj enakovredni so bili Čilenci. Uspešno so razbili pritisk tekmecev, čeprav so na začetku zapretili domači po poskusu Fernandinha od daleč. V 55. minuti se je zdelo, da se je Hulk odkupil za napako ob čilskem golu, ko se je med strelce vpisal še sam, vendar je Webb zadetek razveljavil, ker je ocenil, da si je pomagal z roko.

Čile je nato prevzel pobudo na sredini igrišča, prek Arranguiza pa si je pripravil izjemno priložnost za vodstvo, toda Cesar je njegov strel s kakšnih osmih metrov mojstrsko ubranil. Brazilci so se spet prebudili v zadnjih desetih minutah, najprej je bil nevaren Neymar z glavo, potem še enkrat Hulk.

Sledil je podaljšek, ki pa ni prinesel odločitve; Čile je uspešno zaprl igro in preprečil nevarnejše napade tekmecev. Brazilska nogometna pravljica bi se kaj lahko končala v 120. minuti tekme, ko so centimetri ločili Čile od zmagovitega gola, vendar je žoga po silovitem strelu Pinille zadela le prečko. Na drugi stani je nato v zadnjem napadu Ramires za las zgrešil cilj.

Pri strelih z bele točke so bili sprva bolj zbrani Brazilci. Cesar je ubranil prva dva poskusa Čila, potem pa so začeli grešiti tudi Brazilci, po zgrešenem strelu Hulka in golu Diaza pa je bil izid pred zadnjo serijo neodločen. Odgovornost je prevzel Neymar in zadel, na drugi strani pa je Jara žogo poslal v vratnico, svojo reprezentanco pa na trpko pot domov.

Stadion Mineirao, gledalcev 58.000, sodniki: Webb, Mullarkey, Cann (vsi Anglija).

Strelci: 1:0 David Luiz (18.), 1:1 Alexis Sanchez (32.); enajstmetrovke: Luiz, Marcelo in Neymar za Brazilijo, Aranguiz in Diaz za Čile.

Brazilija: Cesar, Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Fernandinho (od 73. Ramires), Luiz Gustavo, Oscar (od 105. Willian), Neymar, Hulk, Fred (od 64. Jo).

Čile: Bravo, Francisco Silva, Medel (od 108. Rojas), Jara, Isla, Aranguiz, Diaz, Mena, Vidal (od 87. Pinilla), Sanchez, Vargas (od 57. Gutierez).

Rumeni kartoni: Hulk, Luiz Gustavo, Jo, Alves; Mena, Francisco Silva, Pinilla.

Rdeči karton: /.

STA


Najbolj brano