Brazilci grobi, Nemci natančni podajalci

Statistika dosedanjih nastopov na SP v Braziliji kaže, da Nemčija goji bolj povezano igro od gostiteljev. Slednji pa igrajo zelo ostro, saj imajo prav na njihovih tekmah sodniki največ dela.

Brazilska reprezentanca Foto: Paul Gilham
Brazilska reprezentanca Foto: Paul Gilham

KOPER > Na 20. svetovnem nogometnem prvenstvu je tudi obdelava statističnih podatkov na višji ravni kot na predhodnih prvenstvih. Fifini statistiki obdelujejo vse mogoče podatke, od učinka posameznikov do uspešnosti ekip in primerjave določenih dvobojev.

V primerjavi med današnjima polfinalistoma velja poudariti, da je nemška ekipa v absolutnem smislu opravila največ podaj. Tekmeca poskuša zlomiti pretežno z igro, s posestjo žoge in učinkovitim pritiskom na nasprotnikovo obrambo. V primerjavi z Brazilijo več napadov izvede po sredini, v globino, hkrati pa tudi večkrat prihaja do priložnosti z vtekanjem napadalcev ali zveznih igralcev v kazenski prostor.

Brazilci igrajo nekoliko drugače. Več napadajo po krilih, bolj kot Nemci končujejo napade z visokimi podajami s strani in se tudi večkrat odločajo za strele od daleč, iz oddaljenosti več kot 20 metrov. Hkrati so tekme Brazilije tiste, na katerih je storjenih največ prekrškov. Selecao je med vsemi reprezentancami naredila največ prekrškov, prejela največ rumenih kartonov, nad njihovimi nogometaši je bilo tudi storjenih največ prekrškov, kar ni ravno v skladu s prevladujočim mnenjem, da Brazilci gojijo spektakularno in čisto igro.

Po drugi strani pa tudi velja opozoriti, da gostitelji prvenstva dovolijo zelo malo poskusov proti njihovim vratom. Med moštvi, ki so se uvrstile v izločilne boje, ima njihov vratar daleč najmanj obramb, kar pomeni, da je njegova obramba uspešno preprečevala poskuse nasprotnikov. Sicer pa smo že pred SP tudi v Primorskih novicah opozorili, da je moč Brazilije, za razliko od njihovih reprezentanc na prejšnjih SP, tokrat predvsem v zanesljivi obrambni vrsti. Nemčija pa se zdi boljša od drevišnjih nasprotnikov v sredini, kjer ima nekaj nogometašev, ki lahko odločijo dvoboj. Zanimivo je tudi, da bosta oba selektorja najbrž zaigrala le s po enim klasičnim napadalcem.

Seveda pa so eno statistični podatki, drugo pa razplet na igrišču. Nogomet je šport, v katerem lahko zmaga tudi nasprotnik, ki si pripravi manj priložnosti, manjkrat strelja proti vratom, manj preteče, ima manjšo posest žoge ...

DENIS SABADIN


Najbolj brano