Belgijci po podaljšku le premagali izvrstnega Howarda

Nogometna reprezentanca Belgije je v osmini finala svetovnega prvenstva v Braziliji v Salvadorju po podaljšku z 2:1 (0:0, 0:0) premagala ekipo ZDA in se tako kot zadnja uvrstila v četrtfinale, kjer se bo v soboto pomerila z Argentino.

Američane je reševal vratar Tim Howard, ki je klonil šele v podaljšku Foto: Wikipedia
Američane je reševal vratar Tim Howard, ki je klonil šele v podaljšku Foto: Wikipedia

SALVADOR > Prvi so že takoj zapretili Belgijci, ko je Divock Origi po samostojnem prodoru dodobra ogrel roke Tima Howarda. A so Američani nato do desete minute nalet Belgijcev povsem umirili.

Belgijci pritiskali, a niso zadeli

V 21. minuti so do prve priložnosti prišli Američani. Michael Bradley je dobro preigral belgijsko obrambo, podal Clintu Dempseyju, a je bil Thibaut Courtois dobro postavljen. V 23. minuti je Kevin De Bruyne sam pritekel pred ameriški gol, a meril mimo vrat.

Arena Fonte Nova, gledalcev 50.000, sodniki: Haimoudi (Alžirija), Achik (Maroko), Etchiali (Alžirija). Strelci: 1:0 De Bruyne (93.), 2:0 Lukaku (104.), 2:1 Green (107.). Belgija: Courtois, Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen, Witsel, Fellaini, Mertens (od 61. Mirallas), De Bruyne, Hazard (od 111. Chadli), Origi (od 91. Lukaku). ZDA: Howard, Johnson (od 32. Yedlin), Gonzalez, Besler, Beasley, Jones, Cameron, Zusi (od 72. Wondolowski), Bradley, Bedoya (od 107. Green), Dempsey. Rumena kartona: Kompany; Cameron.

V 32. minuti so Američani ostali brez poškodovanega Fabiana Johnsona, ki ga je zamenjal DeAndre Yedlin. Belgijci so še naprej vršili pritisk na Howardova vrata, a zadeti jim ni uspelo. Ob koncu prvega polčasa so preko Yedlina poskusili Američani, a je Graham Zusi zgrešil lep predložek. V sodnikovem dodatku je De Bruyne meril naravnost v Howardove roke.

Tudi drugi polčas so podjetneje začeli Belgijci, Dries Mertens je poskusil z glavo, a je Howard žogo preusmeril čez gol. V 56. minuti je Origi zadel okvir vrat, a gol je Belgijcem preprečila prečka, minuto zatem pa je poskus Jana Vertonghna Howard uspel odbiti. V 60. minuti je Origi podal pred ameriški gol, a je Dries Mertens streljal preslabo. Belgijci so imeli v tem delu tekme terensko premoč, poskusi so se vrstili eden za drugim, razmerje strelov v napadu je bilo kar 20:3, a so manjkali zaključni streli, ali pa se je v ameriških vratih vedno znova izkazal Howard. V 71. minuti je do končnega strela spet prišel Origi, a je Howard spet dobro posredoval. Pet minut kasneje je bil Kevin Mirallas sam pred Howardom, a ameriški čuvaj mreže je bil še enkrat več na pravem mestu. V sodnikovem dodatku so imeli lepo priložnost še Američani, a je Chris Wondolowski iz neposredne bližine meril previsoko.

Howard klonil šele v podaljšku

Odličnega Howarda so Belgijci premagali šele v podaljšku. Igro varovancev Marca Wilmotsa je v dodatnem igralnem času okrepil Romelu Lukaku, ki je v 93. minuti dobro prodrl po desni, našel De Bruyneja v kazenskem prostoru, ta pa je le uspel ugnati ameriškega vratarja. Akterja sta deset minut kasneje zamenjala vlogi, podal je De Bruyne, za 2:0 pa zadel Lukaku. Častni zadetek za Američane je v 107. minuti po podaji Bradleyja prispeval Julian Green, ki je v igro stopil le nekaj minut pred tem.

STA


Najbolj brano