Argentinci z velikimi težavami do četrtfinala

Argentinska nogometna reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v Braziliji danes v Sao Paulu po podaljških premagala Švico z 1:0 (0:0, 0:0).

Argentinci so danes le premagali Švico Foto: Sta/Xsinhua
Argentinci so danes le premagali Švico Foto: Sta/Xsinhua

SAO PAULO > Tekma v Sao Paulu je prinesla še sedmega četrtfinalista letošnjega mundiala, po Braziliji, Kolumbiji, Nizozemski, Kostariki, Franciji in Nemčiji pa si je preboj med osem zagotovila še Argentina, ki je odpor nogometno zelo spodobne Švice zlomila šele v izdihljajih 30-minutnega podaljška, ko je Angel Di Maria izkoristil lepo podajo Lionela Messija in v 118. minuti dosegel zmagoviti gol. Argentina se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalcem drevišnjega dvoboja med Belgijo in ZDA v Salvadorju.

Po torkovem slovesu Švice od svetovnega nogometnega prvenstva v Braziliji, z 1:0 jo je po podaljških izločila Argentina, se je od nogometa poslovil 65-letni švicarski selektor Nemec Ottmar Hitzfeld. Eden najuspešnejših evropskih trenerjev zadnjega obdobja bo v nogometu deloval le še kot komentator. "Na SP smo skoraj prišli do enajstmetrovk. To ustvari veliko napetosti. Na žalost nam ni uspelo, toda menim, da lahko hodimo pokončno, z visoko dvignjeno glavo," je po tekmi dejal Hitzfeld, ki se od nogometa kot trener poslavlja po skoraj 30 letih. Hitzfeld je eden od le štirih trenerjev, ki so ligo prvakov osvojili z različnimi klubi, sedemkrat je zmagal nemško državno prvenstvo, dvakrat švicarsko, trikrat pa je dvignil lovoriko za nemški in švicarski pokal.

Argentinci in Švicarji so obračun v največjem brazilskem mestu začeli zelo previdno, oboji so čakali na napake tekmecev, a jih v prvem polčasu praktično ni bilo. V tej pozicijski bitki za vsak centimeter igrišča so igralci do potankosti izpolnjevali navodila argentinskega selektorja Alejandra Sabelle in nemškega strokovnjaka na švicarski klopi Ottmarja Hitzfelda, ki je svoje varovance vodil navkljub žalostni novici o smrti njegovega 17 let starejšega brata Winfrieda.

V tej “šahovski” predstavi so manjkale tudi čarovnije Lionela Messija in Angela Di Marie na argentinski ali Xherdana Shaqirija in Granita Xhake na švicarski strani, v prvi polovici tekme pa so si še najlepši priložnosti priigrali nogometaši iz dežela sira in čokolade. V 28. minuti je močan strel Xhake zaustavil argentinski vratar Sergio Romero, zanesljiv pa je bil tudi enajst minut kasneje po slabem lob strelu Josipa Drmića iz bliskovitega nasprotnega napada.

Arena Sao Paulo, gledalcev 63.255, sodniki: Eriksson, Klasenius, Warnmark (vsi Švedska). Strelec: 1:0 Di Maria (118.). Argentina: Romero, Zabaleta, Garay, F. Fernandez, Rojo (od 105. Basanta), Gago (od 106. Biglia), Mascherano, Di Maria, Mess, Higuain, Lavezzi (od 74. Palacio). Švica: Benaglio, Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez, Behrami, Inler, Shaqiri, Xhaka (od 66. Fernandes), Mehmedi (od 113. Džemaili), Drmić (od 82. Seferović). Rumeni kartoni: Rojo, Di Maria, Garay; Xhaka, Fernandes. Rdeč karton: /.

V prvem polčasu rezervirani Južnoameričani so v drugem vendarle zaigrali bolj odločno in začeli stiskati obroč pred tekmečevimi vrati, predvsem v zadnji tretjini tekme. Prvo pravo priložnost so si priigrali v 62. minuti, ko je po predložku Marcosa Roje z leve strani in strelu Gonzala Higuaina z glavo sijajno posredoval Diego Benaglio, pet minut kasneje pa je Messijeva “bomba” z dvajsetih metrov končala prek vrat. Tudi poskus z glavo rezervista Rodriga Palacia v 75. minuti ni prinesel spremembe izida, prav tako Messijev strel po tleh dve minuti kasneje ne. Argentinci so do konca rednega dela vršili pritisk, zmagovitega gola pa v rednem delu niso dosegli.

Argentinci so imeli v 30-minutnem podaljšku jalovo premoč, Švicarji pa so se izkazali s srčno in nepopustljivo, predvsem pa z disciplinirano igro v obrambi, ki je “počila” šele v 118. minuti, ko je Messi premešal obrambo in v ogenj poslal Di Mario, ta pa je z lepim strelom po tleh dosegel zmagoviti gol. Argentinsko veselje bi kmalu pokvaril švicarski rezervist Blerim Džemaili, ki je v sodnikovem podaljšku najprej z glavo zadel vratnico, odbito žogo pa sprožil mimo leve vratnice srečne argentinske izbrane vrste.

STA


Najbolj brano