Argentina v polfinale

Argentinska nogometna reprezentanca je v Brasilii v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Braziliji premagala Belgijo z 1:0 (1:0).

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

BRASILIA > Argentinci so stopili še korak bližje k želenemu cilju, osvojitvi svojega tretjega naslova svetovnega prvaka. Z golom Gonzala Higuaina in čvrsto predstavo so izločili večino tekme brezidejne Belgijce ter si ob Nemčiji in Braziliji zagotovili polfinale. V njem se bodo prihodnjo sredo merili z boljšim iz nocojšnjega dvoboja med Nizozemsko in Kostariko.

Nacionalni stadion, gledalcev 68.551, sodniki: Rizzoli, Faverani in Stefani (vsi Italija). Strelec: 1:0 Higuain (8.). Argentina: Romero, Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta, Biglia, Mascherano, Di Maria (od 33. Perez), Lavezzi (od 71. Palacio), Messi, Higuain (od 81. Gago). Belgija: Courtois, Alderweireld, van Buyten, Kompany, Vertonghen, Witsel, Fellaini, De Bruyne, Mirallas (od 60. Mertens), Hazard (od 76. Chadli), Origi (od 59. Lukaku). Rumeni kartoni: Biglia; Hazard, Alderweireld. Rdeči karton: /.

Argentina, ki je začela s tremi “novinci”, Jose Maria Basanta, Martin Demichelis in Lucas Biglia so zaigrali namesto kaznovanega Marcosa Roja, Federica Fernandeza in Fernanda Gaga, je povedla že v osmi minuti, potem ko je Gonzalo Higuain lepo sprožil z roba kazenskega prostora. Argentina je tudi v nadaljevanju nadzorovala potek tekme, njena obramba pa je bila nerešljiva uganka za belgijske veziste in napadalce.

Šele v 26. minuti je moral argentinski vratar Sergio Romero prvič posredovati, potem ko je s približno 20 metrov sprožil Kevin De Bruyne. Po pol ure pa je vrsta Alejandra Sabelle doživela šok, saj je zaradi poškodbe iz igre moral do takrat razigrani krilec Angel di Maria. Vrzel je zapolnil Enzo Perez.

V 40. minuti so imeli “gavči” novo priložnost, Lea Messija so belgijski branilci zrušili na robu kazenskega prostora, Barcelonin zvezdnik pa je žogo s prostega strela poslal malo čez vrata.

Le malce zatem so Belgijci tudi resno zagrozili, Kevin Mirallas, ki je bil edini novinec v začetni postavi Belgije v primerjavi z obračunom z ZDA, zaigral je namesto Driesa Mertensa, je s strelom z glavo za malo zgrešil cilj.

V 55. minuti je nase znova opozoril Higuain, ki je prišel sam pred Thibauta Courtoisa, nato pa žogo poslal v prečko. Marc Wilmots je dotlej neprepričljivo igro svojih izbrancev poskusil poživiti z Driesom Mertensom in Romelujem Lukakujem in v naslednjih trenutkih so imeli Belgijci dve polpriložnosti, ki ju niso unovčili.

Razumljivo so v končnici tekme Belgijci pritisnili, iskali pot do gola, a argentinska obramba je bila vedno znova pazljiva, v izdihljajih tekme pa imela tudi nekaj sreče ob poskusih Axla Witsla in Lukakuja. Na drugi strani je imel Messi izjemno priložnost za potrditev zmage, saj je prišel sam pred Courtoisa, a je slednji izvrstno reagiral.

STA


Najbolj brano