Zadovoljen z novimi temelji

Po koncu slovenskega nastopa na svetovnem prvenstvu je črto nad dogajanjem v Španiji potegnil tudi direktor reprezentance Matej Avanzo.

Matej Avanzo: “Postavili smo nove temelje” Foto: STA
Matej Avanzo: “Postavili smo nove temelje” Foto: STA

BARCELONA > Za Matejem Avanzom je prva petletka na položaju direktorja reprezentanc. V Španiji je prvič med tekmami sedel z ekipo na klopi, kar se doslej še ni zgodilo. “To je zato, ker je tako želel selektor,” pojasnjuje Avanzo.

> Kako ocenjujete slovenski nastop?

"Glede na težave, ki so nas spremljale tudi med pripravami, je uvrstitev med šest na svetu (na koncu sedmi, op. a.) uspeh. Jure Zdovc si je za cilj sicer zastavil polfinale, ampak na KZS se s tem nismo obremenjevali. Naš cilj je bil pomladitev reprezentance in postavitev temeljev za naslednje veliko tekmovanje. Menim, da smo jih postavili. Večji uspeh je bilo tudi to, da ni bilo poškodb.”

> Ste kot direktor morali kaj miriti strasti?

“Tako kot vsako leto. 30 moških na kupu ne more dva meseca zdržati brez konflikta. Bistveno je, da te težave ostanejo med nami in jih rešimo profesionalno in prijateljsko hkrati. Bil je košarkarski dvoboj med igralci in trenerjem glede sistema igre. Tudi Božidar Maljković sprva glede tega ni bil najbolj priljubljen. A spremembe sistema igre prinesejo takšne zadeve. Najbolj pomembno je, da so tudi igralci med prvenstvom ugotovili, da smo na pravi poti.”

> Zelo pomemben, če ne ključen za prenovljeno moštvo je Goran Dragić. Na kakšni valovni dolžini ste z njim?

“S Phoenixom je bil sklenjen kompromis najprej za tri, po Goranovem posredovanju pa za pet prijateljskih tekem. Z njegovim klubom nismo imeli nobenih dodatnih stikov, pritiska ali preverjanja. Ampak glede na to, da se bo Dragiću pogodba iztekla in da bo najbrž poiskal drug klub, je zdaj prezgodaj govoriti o prihodnosti. Bistveno je, da je bil s srcem zraven in po zadnji tekmi sem se mu v slačilnici zahvalil, da se je udeležil svetovnega prvenstva, čeprav mu tega ne bi bilo treba. On je omogočil nadaljevanje te zgodbe. Vsi fantje so pomembni, a zanj vemo, kaj pomeni za reprezentanco in za KZS. In da se stotine otrok vsako leto vpiše v košarkarske šole. Goran se sploh ne zaveda, kaj pomeni njegova prisotnost na parketu. Ena od bistvenih stvari, da se je odločil za igranje, je bilo to, da smo ga med sezono pustili pri miru.”

> Največja težava je na centrskih položajih. Kaj razmišljate o tem?

“To je dejstvo. Sloveniji primanjkuje visokih igralcev, tako na poziciji štiri kot pet. Glede na to, da je na prvenstvih dovoljen le en naturaliziran košarkar, pa bi se teoretično morali odločiti med Mirzo Begićem in Alenom Omićem. Begić nas je že pred časom prosil, da bi si vzel kakšno prosto poletje. Ob tem ni nikoli omenil, da ne bi več igral za Slovenijo. Zato se bo moralo vodstvo košarkarske zveze temeljito lotiti tega problema in ga rešiti čim prej.”

> Te dni je postala znana podoba prihodnjega EP. Je že kaj znano, kje bi lahko Slovenija igrala v predtekmovanju? Je v igri Zagreb?

“S tem se še nismo ukvarjali. Rad bi pa omenil, da bodo pri odločitvi verjetno vlogo imeli tudi navijači, ki so bili tudi v Španiji naš šesti igralec. Po osamosvojitvi smo se borili, da smo prišli med 16 v Evropi. Zdaj smo se ustalili med osem v Evropi in na svetu. Naslednji korak mora biti medalja.”

ROK MAVER


Najbolj brano